Večernji list: 09. 07. 2002.

MALO VIJEĆE HSLS-a PODRŽALO PREDSJEDNIKA STRANKE

Budiša: Izbacujemo neposlušne ministre

Jedini rezervirani glas Đurđe Adlešić

ZAGREB - Mogu reći kako sam dobio potporu da se iz HSLS-a izbace svi ministri i zamjenici ministara koji su dali potporu takozvanom klubu nezavisnih liberala HSLS-a - kazao je jučer Dražen Budiša, predsjednik HSLS-a, nakon sjednice Malog vijeća te stranke. Budiša je kazao da je potporu za to dobio uz jedan rezervirani glas, a kako se moglo čuti, to je bio glas potpredsjednice stranke Đurđe Adlešić. Ona je istaknula kako je predlagala da se još jednom sve pokuša riješiti razgovorom, prije svega s HSLS-ovim ministrima.

Budiša je kazao kako će postupiti jednako kao u slučaju zastupnika koji su napustili HSLS i napravili potez bez presedana, odnosno osnovali nezavisni klub stranke u kojoj su bili.

- Klub nezavisnih zastupnika postao je odjel za agitaciju i propagandu Ivice Račana i SDP-a. To je za tu stranku idealna pozicija. Oni će sad formirati vladu i imati svoje haeselesovce da im vode promidžbu za iduće izbore. No to neće činiti u statusu članova HSLS-a - kazao je Budiša, poručivši kako HSLS-om i predsjednikom HSLS-a nitko neće manipulirati.

Budiša je kazao kako mu sada daju potporu i oni članovi stranke koji nisu glasovali za njega na stranačkim izborima. On je na novinarsko pitanje odgovorio kako na Malom vijeću nije bilo razgovora o isključenju Kontića, Kovača i Grabovca iz stranke, kao što su zahtijevali nezavisni haeselesovci.

Na pitanje smatra li da se u HSLS-u dogodio rascjep, Budiša je odgovorio kako je riječ o popriličnom broju dužnosnika, no kako su oni ipak zanemarivi u odnosu prema članstvu.

- Dugoročno mislim da su pogriješili. Ako Račan uspije formirati novu vladu, bit će gužva jer su veliki apetiti - kazao je Budiša. On je upozorio i kako je teza o HSLS-u kao remetilačkom čimbeniku u koaliciji alibi teza i transfer s pravih problema na jednu stranku.

Potpredsjednik HSLS-a Joško Kontić od sinoć nije glasnogovornik stranke, a Malo vijeće tu je dužnost do daljnjega ukinulo. Kako smo doznali, to je ustupak zahtjevima koje je Budiši iznijela umjerena struja u HSLS-u. Službeno objašnjenje ukidanja Kontićeve dužnosti bit će da predsjednik HSLS-a Budiša ubuduće može i sam iznositi stavove stranke, s obzirom na to da će uskoro biti oslobođen dužnosti zamjenika premijera u Vladi.

B. Kovač, M. Šarić