Vjesnik: 09. 07. 2002.

Mesić nezadovoljan nacrtom završnog dokumenta

Mesić je navodno nezadovoljan jer je predloženi tekst toliko općenit da neka ključna pitanja nisu jasno izrečena / To se odnosi i na pitanje povratka izbjeglica

ZAGREB, 8. srpnja – Iako je Predsjedništvo BiH službeno najavilo da će se trojni sastanak predsjednika BiH, Hrvatske i SR Jugoslavije održati 15. srpnja u Sarajevu, tekst završnog dokumenta još nije usuglašen jer ga hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra preopćenitim, doznaje Vjesnik iz pregovaračkih krugova. Prijedlog završnog dokumenta sastavila je BiH strana, a s njegovim sadržajem nije zadovoljan ni jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica.

Zajednički sastanak u Sarajevu potaknuo je novi visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown čim je preuzeo dužnost. Jednodnevni predsjednički sastanak u Sarajevu trebao bi poboljšati odnose triju susjednih zemalja, ali i poslužiti dodatnoj potvrdi BiH kao suverene države u jačanju njenih institucija. BiH na jednodnevnim razgovorima namjerava ustrajati na rješavanju pitanja imovinskih i socijalnih prava, povratka izbjeglica i uspostavi ekonomske suradnje. Također, pokušat će se potaknuti zajednički nastup triju država na inozemnim tržištima.

Hrvatski je predsjednik navodno nezadovoljan jer je predloženi tekst toliko općenit da neka ključna pitanja nisu jasno izrečena. Takvo se Mesićevo mišljenje, među ostalim, odnosi na pitanje povratka izbjeglica. On smatra da se u završnom dokumentu mora precizirati jasan stav vezan uz stvaranje uvjeta za povratak svih izbjeglica.

Diplomatski su izvori kazali Vjesniku kako jugoslavenski predsjednik Koštunica smatra da je tekst završne izjave preopširan, a zanima ga jedino pitanje povratka izbjeglica, što se dalo naslutiti i za posljednjeg susreta predsjednika zemalja srednjoistočne Europe na Bledu.

Problemi s povratkom izbjeglica i njihove imovine već su nekoliko mjeseci jaki pregovarački adut jugoslavenske strane. Hrvatska još nije prihvatila Ustavni zakon o pravima manjina, nije ukinut čitav niz diskriminacijskih odredbi, a povratak imovine je spor.

Budući da je do sastanka ostalo još nepunih tjedan dana, pregovarači se nadaju da će da će uspjeti završiti rad na završnom dokumentu koji će zadovoljiti sve strane.

Bruno Lopandić