Vjesnik: 09. 07. 2002.

Neka javno ponove obećanja

BRANKO VUKŠIĆ

Da bi se dodvorili glasačima, političari mogu - ako se baš potrude - preko noći postati bolji, uljudniji, radišniji ali ne i hrabriji, uspješniji, pametniji i kompetentniji. Neke su od tih vrlina, naime, prirođene, a druge se stječu sustavno i dugotrajno. Njima se, dakle, velika većina protagonista domaće političke scene ne može podičiti. Zato je čisto obmanjivanje svaku večer uvjeravati gledatelje HTV-a u promjene. Doći će, na žalost, ponovno do - zamjene. Prema onoj: »Sjaši Kurta da uzjaše Murta«. Uostalom, gotovo iste političke stranke s gotovo istim ljudima bez, istina, destruktivnog Budiše i njemu vjernoga krila HSLS–a (egzistirajućeg samo zato što se Đurđa Adlešić, jedina viđenija HSLS-ovka koja ima onu stvar koja Budiši nedostaje, ne može odlučiti hoće li konačno spasiti leberale od totalne propasti) ne mogu stvoriti vladu osposobljenu za Hrvatskoj itekako nužne radikalne promjene. Uostalom, ponovno će se, potvrđuju to izjave stranačkih šefova, trgovati. Unatoč tomu što su Račana, priznao je između redaka u efektnom obraćanju naciji, stajali gubitka osobnog ugleda i učinkovitosti Vlade. Je li ipak u pitanju političarski mazohizam?

Nije, nego pragmatizam nalik mazohizmu. Podrška klimave većine Račana će stajati novih kompromisa, gubitka vlastitih živaca i ugleda te svakodnevnog ekvilibrističkog prelaženja ponora na čijem dnu grizu tašti političarski profiteri. Iako ga Mesić još nije postavio za ponovnog mandatara vlade, željni vlasti, a ne dobrobiti nacije, poručuju koliko će ga njegove usluge stajati. Tako Jozo Radoš kaže da će Klub neovisnih liberala novom-starom premijeru postaviti svoje uvjete.

Naravno da se Radoš, Ivo Škrabalo, Viktor Brož, Mladen Godek, eventualno Vilim Herman i Andro Vlahušić nisu izložili Budišinom egzibicionističkom vunbaciteljstvu jedino zbog viših interesa. Istaknut će, kao (dodatni) uvjet podrške, i svoje. Koje? Žele, iako nisu stranka, veći utjecaj od HNS-a, u Saboru zastupljenog s tek dva mandata. Ništa neće Račan, a ni - nemojte se zavaravati - hrvatski građani, od nategnute parlamentarne većine dobiti »badava«. Samo se u bajci ili kakvoj lošoj sapunici može dogoditi priča o parlamentarcima koji će kazati: »Država je u krizi, neka je iz krize izvuku najsposobniji!«.

Zašto, uostalom, svemoćni HTV, kojeg nikad ni jedan političar nije imao srca odbiti, ne upriliči jednu ad hoc panel-diskusiju s političarima koji pretendiraju na (do)premijerska mjesta u Račanovoj vladi. Bilo bi zanimljivo čuti iz prve ruke s kojim to adutima stranke, strančice, klubovi i klupčići zastupnika misle pomoći Vladi da opstane godinu i pol dana, te da ispuni barem dio predizbornih obećanja. Već je postalo naporno iz večeri u večer slušati, na primjer Zlatka Kramarića kako u svim mogućim vijestima i emisijama svih (Bogu hvala, nema ih mnogo) hrvatskih televizija docira što Račan i nova vlada moraju učiniti e da bi ih on i njegov LS podržali. Čime? Snagom koja nije dovoljna ni za preskakanje izbornog praga?! A što kada počne svoje uvjete licitirati Račanov najsnažniji koalicijski partner HSS, čija su trenutačna snaga i važnost obrnuto proporcionalni kvalitetnoj kadrovskoj strukturi?! O tomu bi se, ako je HTV javna televizija na usluzi građanima (a ne političarima), trebalo javno raspraviti samo zato da se političare podsjeti kako ponavljaju lažne priče s početka 2000.