Vjesnik: 09. 07. 2002.

Osnovan Klub nezavisnih liberala HSLS, traži se Budišina ostavka

Godek: Budiša je vodio politiku suprotnu Statutu HSLS-a/ Radoš: Stranka u posljednje vrijeme funkcionira samo na temelju odnosa prema lideru/ Granić: Čelništvo HSLS-a je vodilo kontinuirani rat protiv svojih članova u Vladi i protiv Vlade u cjelini/ Klub će zatražiti isključenje iz HSLS-a Željka Glavana, Marija Kovača, Joška Kontića i Ante Grabovca

ZAGREB, 8. srpnja - Šest zastupnika HSLS-a - Ivo Škrabalo, Željko Pavlic, Viktor Brož, Zrinjka Glovacki Bernardi, Goranko Fižulić i Mladen Godek - osnovali su u ponedjeljak Klub nezavisnih liberala, zastupnika HSLS-a u Saboru.

Potpomognuti HSLS-ovim ministrima i dužnosnicima u Vladi u ostavci, Goranom Granićem, Jozom Radošem, Hrvojem Kraljevićem, Androm Vlahušićem te zamjenicima ministara Damirom Kuštrakom i Rolandom Žuvanićem, apelirali su na predsjednika HSLS-a Dražena Budišu da podnese ostavku zbog odstupanja od programskih načela i deklarirane politike te stranke.

Mladen Godek objasnio je da je Budiša vodio politiku suprotnu Statutu HSLS-a, te da bi HSLS-u porastao rejting kada bi odstupio s mjesta predsjednika stranke. Dodao je da Budiša nikad nije objasnio zašto ruši poziciju stranke koja trenutačno ima 23 saborska zastupnika, sedam ministara te brojne pomoćnike i zamjenike ministara. »Vlada provodi čistu liberalnu politiku i stoga su Budišini postupci još nejasniji«, kazao je Godek.

Klub nezavisnih liberala zatražit će i pokretanje postupka za isključenje iz stranke četvorice HSLS-ovih zastupnika koji su na saborskoj sjednici 16. srpnja 2001. glasovali za nepovjerenje Vladi, što je bilo u suprotnosti s odlukama stranačkih tijela.

Riječ je o Željku Glavanu, Mariju Kovaču, Jošku Kontiću i Anti Grabovcu.

»Od nas se traži da budemo samo figure«, istaknuo je Jozo Radoš, ocijenivši da je HSLS u posljednje vrijeme počeo funkcionirati samo na temelju odnosa prema lideru. Naglasio je da su se dugogodišnji dužnosnici stranke teško odlučili na osnivanje Kluba, no činjenica da su među njima »četiri bivša potpredsjednika stranke, tri od četiri preostala osnivača HSLS-a te brojni predsjednici i potpredsjednici županijskih organizacija HSLS-a, samo govori o tome koliko je teška situacija u HSLS-u«.

Goran Granić je naglasio da je čelništvo HSLS-a vodilo kontinuirani rat protiv svojih članova u Vladi i protiv Vlade u cjelini, jer se nikad nisu saživjeli s koalicijom. Klub će voditi Ivo Škrabalo, i to kao v. d. predsjednika, a v .d. zamjenika bit će Zrinjka Glovacki Bernardi. Škrabalo je naglasio da bi bili najsretniji kada bi unutar stranke mogli promijeniti sadašnju politiku, jer oni ne žele izaći iz HSLS-a, ne kazavši jasno hoće li njihov politički pokret prerasti u stranku ako budu izbačeni iz HSLS-a. Radoš je naglasio da apeliraju i na članstvo HSLS-a, koje je dosad u stranci također bilo marginalizirano, da im pomogne »vratiti liberalizam u HSLS«. »Naš cilj nije tražiti drugu političku poziciju osim HSLS-a. No, ova skupina ljudi već je otprije isključena iz stranke, odnosno iz kreiranja stranačke politike. Ovo je samo naš pokušaj da pridonesemo kreiranju politike koja će biti u skladu s temeljnim programskim načelima HSLS-a«, zaključio je Jozo Radoš.

Članovi Kluba nezavisnih liberala uvjereni su da je nastavak rada na programu reformi hrvatske vlade do kraja mandata sadašnjeg saziva Sabora obveza i odgovornost prema građanima i političkim partnerima.

Dada Zečić

»Srednja struja« pokušava preuzeti HSLS

ZAGREB, 8. srpnja - U ponedjeljak poslijepodne sastat će se Malo vijeća HSLS-a. Kako se neslužbeno doznaje, Đurđa Adlešić i Ivan Čehok, potpredsjednici stranke, pokušat će na tom sastanku neutralizirati radikalno krilo HSLS-a. Poznato je da radikali imaju većinu u svim važnim stranačkim tijelima, kao što su Malo i Veliko vijeće. Očekuje se da će stavove srednje struje prihvatiti i Dražen Budiša, kojeg su radikali u veljači i doveli na mjesto predsjednika HSLS-a, u nadi da na taj način spriječi daljnje raslojavanje u stranci. D. Z.