Vjesnik: 09. 07. 2002.

Vollebaek: Milošević je želio hrvatsko-muslimanski rat u BiH

ZAGREB/ HAAG, 8. srpnja - Bivši norveški ministar vanjskih poslova Knut Vollebaek posvjedočio je u ponedjeljak u Haagu da je Slobodan Milošević želio hrvatsko-muslimanski rat u BiH. Tako je, rekao je Vollebaek, 1993. bio spreman osigurati sudjelovanje vodstva kninskih Srba na pregovorima o primirju sa Zagrebom kako bi se hrvatskim snagama omogućilo da se usmjere na rat u BiH.

»Smatrao je da je za sve nas važno da se vodi borba protiv Muslimana. Rekao je da će, kako bi se Hrvatima omogućilo da se koncentriraju na Muslimane, zatražiti od vlade u Kninu da sudjeluje na mirovnim razgovorima u Norveškoj i da barem neko vrijeme ne provode vojne aktivnosti protiv Hrvata«, rekao je Vollebaek. Istaknuo je kako je Milošević tada rekao da se »ne smije dopustiti stvaranje muslimanske republike u Europi«.

Vollebaek je pozvan kao svjedok tužiteljstva u kosovskom dijelu suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku, jer je 1999. godine bio predsjedatelj OESS-a. U ponedjeljak je opisao mirovne napore u drugoj polovini 1993. u okviru kojih su organizirani tajni pregovori kninskih Srba s vladom Republike Hrvatske u Norveškoj. Vollebaek je tada bio pomoćnik supredsjedatelja Konferencije o bivšoj Jugoslaviji i nekoliko se puta susreo s Miloševićem, tada srbijanskim predsjednikom.

»Sjećam se najmanje jednog sastanka s njim. Mi smo, naime, u Norveškoj pokušali započeti tajne pregovore Srba i Hrvata. Tada sam se sastao s predsjednikom Miloševićem i zamolio ga da učini pritisak na Srbe u Kninu kako bi pristali na moj prijedlog o početku pregovora«, kazao je Vollebaek.

»Je li bio voljan pomoći?«, pitao je tužitelj Dirk Ryneveld.

»Da. To je bilo negdje u ranu jesen... U to je vrijeme hrvatska vlada ratovala i s Muslimanima u Bosni i sa Srbima u Kninu. Zamolio sam ga za pomoć i on mi je rekao da će mi pomoći, jer je smatrao da će Hrvatima biti teško ratovati na dvije fronte istovremeno... Drugim riječima, rekao je da Hrvati trebaju biti u stanju boriti se s Muslimanima«, kazao je.

»Zašto ste se njemu obratili za to da bi se osigurao odlazak na pregovore druge vlade, odnosno entiteta?«, upitao je tužitelj.

»Tada smo imali dojam da beogradska vlada u potpunosti podržava vladu u Kninu. Znali smo da su ljudi iz Knina često odlazili u Beograd i pretpostavljali smo da Milošević ima jak utjecaj na vladu u Kninu. Budući da su predstavnici kninske vlade kasnije otišli u Norvešku na te razgovore, to je samo ojačalo moj stav da je postojao utjecaj Beograda na Knin«, rekao je Vollebaek. (H)