Novi list: 09. 07. 2002.

PONOVO ODGOĐENA RASPRAVA ZA RATNI ZLOČIN U SPLITSKOJ LORI, ZAKAZANA ZA 11. SRPNJA

Lozina »bolestan« po direktivi?

Predsjednik Županijskoga suda Igor Benzon tvrdi da se rasprava odgađa zbog pogoršanja Lozinina zdravlja, dok sam sudac Lozina kaže kako nije bolestan i da su njegovi problemi s tlakom uobičajeni i standardni

Piše: Mario MATANA

SPLIT – Suđenje osmorici optuženih za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tijekom 1992. godine u vojnom zatvoru Lora ponovno je odgođeno, no ovaj put »problem« nije ni u odvjetničkom timu ni u tužilaštvu. Potpuno nenadano, redakcijama dnevnih novina stiglo je priopćenje koje je potpisao predsjednik županijskog suda Igor Benzon, i u kojem stoji:

»Obavještavam vas da će se u kaznenom predmetu protiv Tomislava Duića i drugih (slučaj Lora, op.a.) odgoditi glavna rasprava koja se trebala održati 11. srpnja ove godine. Naime, jutros sam obaviješten od strane predsjednika vijeća u ovom predmetu, suca Slavka Lozine, da će zbog pogoršanog zdravstvenog stanja odgoditi glavnu raspravu, a radi potrebnog liječenja.

Također vas obavještavam da je kod ovog suda 5. srpnja u 14.50 sati zaprimljen prijedlog Općinskog državnog odvjetništva za poduzimanje određenih istražnih radnji protiv suca Slavka Lozine zbog postojanja sumnje da bi počinio kaznena djela iz članka 272. stavak 2 u vezi sa stavkom 1 Kaznenog Zakona RH (izazivanje teške prometne nesreće iz nehaja – novčana kazna ili kazna zatvora do 3 godine, op.a.) te iz članka 273. stavak 1 (ostavljanje bez pomoći osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći – novčana kazna ili kazna zatvora do 1 godine), a koja bi bila počinjena 18. travnja ove godine u Splitu. O poduzetim radnjama u ovom predmetu javnost će biti pravodobno obaviještena«, stoji u priopćenju.

Možda nakon ovakve službene obavijesti ni ne bi bilo puno komentara, ali avaj, sudac Slavko Lozina, čini se, nema pojma o tome. Naime, on je na upite novinara odgovorio »da nije bolestan«.

– Imam samo uobičajenih, standardnih, problema s povišenim tlakom. Suđenje se trebalo nastaviti u četvrtak ispitivanjem predviđenih svjedoka, a to je trebao biti Mario Barišić.

Unatoč kratkom komentaru suca Lozine, čak i njegova tajnica je obaviještena da je on od danas, dakle 9. srpnja, službeno na bolovanju. Pitanje je što se ovaj put »zakuhalo« u splitskoj palači pravde, jer kontradiktorne izjave sasvim sigurno upućuju na zaključak da tu sve nije čisto.

Najbliže istini zvuči verzija da je predsjednik suda Igor Benzon požalio što je predmet Lora predao u ruke sucu Lozini. U početku je to bila »sitna« smicalica, jer je Lozina viđen na skupovima u organizaciji Stožera branitelja, pa mu je taj predmet namjerno »uvaljen«. No, nakon prijedloga državnog odvjetnika Mladena Bajića o delegaciji nadležnosti splitskog suda (de facto zahtjevu za izuzeće suca Slavka Lozine) kojeg je Vrhovni sud RH odbio te nakon zahtjeva za pokretanjem istrage protiv Lozine zbog bijega s mjesta prometne nesreće, loš glas zahvatio je i cijeli splitski sud. A upravo to Igor Benzon pokušava izbjeći.

Iako je pitanje i koliko je cijeli slučaj Lora uopće bio spreman za nastavak (govorka se da Mario Barišić uopće nije primio poziv za raspravu u četvrtak, a ni svjedoci iz SRJ nisu pohrlili na splitski sud), ovakvo odugovlačenje pritvorskog predmeta doista je neprimjereno. Dakle, direktivom predsjednika suda Benzona (jer sam Lozina kaže kako nije bolestan), prava svih u ovom slučaju su zakinuta – žrtava, optuženika, rodbine i prijatelja s jedne i druge strane koji svi žele okončanje postupka, tužilaštva, odvjetnika...Na splitskom sudu doista se svašta događalo posljednjih godina a zbog toga gotovo da nitko nije odgovarao niti je ostao bez posla. Prijetilo je svjedocima na sudskom hodniku (Milosavu Katalini dok se spremao dati iskaz istražnom sucu Marku Brdaru o zlostavljanjima koja je doživio u Lori), iz KOP-a je nestao pištolj s kojim je ubijen mladić srpske nacionalnosti (kao i parafinske rukavice u istom slučaju), prosvjedi održavani pred samim ulazom skoro su onemogućili normalan rad, unatoč zahtjevima svih stranaka u slučaju Lora, uključujući i suca Lozinu, ništa nije poduzeto da bi se u ovim ljetnim mjesecima klimatizirala jedina velika sudnica splitskog suda... Zbog svega nabrojanog košarkaškim rječnikom kazano, predsjednik suda Igor Benzon zatražio je time-out, a što će biti nakon pauze (slijedi i sudski kolektivni godišnji odmor u kolovozu), ostaje vidjeti.