Slobodna Dalmacija: 09. 07. 2002.

IVICA RAČAN NAVODNO ĆE IZ NOVOGA KABINETA POMESTI I NEKE SDP-ove KADROVE

Mato Crkvenac leti iz Vlade, novi ministar financija Damir Kuštrak?

ZAGREB — Koalicijska vlada u ostavci odrađuje svoj redoviti posao kako je to i najavio njezin premijer Ivica Račan, pa je u ponedjeljak zasjedala Koordinacija za gospodarstvo kojom je predsjedao potpredsjednik u ostavci Slavko Linić. Očekuje se da će Vlada u četvrtak održati redovitu tjednu sjednicu otvorenu za javnost, a za sutra je najavljena uobičajena tjedna sjednica Povjerenstva za izgradnju autocesta.

Svi su članovi Vlade u ostavci na svojim mjestima, uključujući i zamjenika premijera Dražena Budišu, svi odbijaju kontakte s javnošću dok se odvija tiha, ali živa stranačka aktivnost izvan Banskih dvora.

Premijer u ostavci Ivica Račan nije se u ponedjeljak doduše sastao ni s jednim stranačkim čelnikom radi konzultacija o sastavu nove vlade. To formalno ne može ni raditi dok ga u srijedu ne pozove Predsjednik države i, kako se očekuje, ne da mu pismenu ponudu za ulogu novog mandatara Vlade.

U Banskim dvorima se stoga nije mogao dobiti ni komentar prijedloga o podjeli Hrvatske na pet regija što su ga inicirale regionalne stranke. Malo je, međutim, vjerojatno da je to novina za Račana jer se krajem prošlog tjedna sastao s čelnikom najjače regionalne stranke IDS-a Ivanom Jakovčićem, a njegov osnovni zahtjev za potporu novoj vladi upravo je regionalizam. Stoga, premda je prijedlog regija trenutačno bez odjeka u Vladi — takav prijedlog nije stran koalicijskoj vladi, ali je preuranjen.

No, lobiranja ipak ima: HSLS-ovim zamjenicima ministara sve se izglednije smiješe ministarske fotelje jer bi ministri u ostavci — konkretno Radoš, Vlahušić, Kraljević — trebali napustiti Vladu zbog principijelnih razloga, a i da bi pojačali redove novog Kluba nezavisnih HSLS-ovaca u Saboru. Pozitivna očekivanja javnosti od nastale krize i ostavke Vlade neće se, naime, moći pravdati ako sve završi po principu tresla se brda, ali bez kadrovskih promjena.

Račan je sada zaokupljen definiranjem modela buduće vlade, a još više njezinim programskim prioritetima i sadržajem budućeg koalicijskog ugovora kako bi izbjegao zamke koje su prethodnu koaliciju dovele do sloma. Navodno još uvijek pokušava iskoristiti priliku za radikalnije promjene od puke kadrovske križaljke, premda su se najjači koalicijski partneri izjasnili protiv ideje o smanjenju broja ministarstava.

Ne uspije li bitno mijenjati Vladu, Račan ima ambiciju Vladu popuniti sposobnima, mladima i nekompromitiranim ministrima, i to neovisno o stranačkoj pripadnosti, pa je navodno spreman raditi promjene i u vlastitoj stranačkoj ministarskoj kvoti.

Kalkulacije stoga govore da su jedini sigurni ministri u novoj vladi Čačić, Pankretić, Pecek, Kovačević i Mimica, a malo je vjerojatno da će se usred sezone mijenjati i prva dama turizma Pave Župan-Rusković.

Sve ostalo je, kažu, podložno promjeni. Više znakova upućuje da je prvi na udaru među SDP-ovim ministrima Mato Crkvenac, ministar financija u ostavci, u korist svojeg zamjenika Damira Kuštraka iz HSLS-ove kvote koja pripada Klubu nezavisnih HSLS-ovaca u Saboru. Da bi tom klubu trebalo dati više resora govore i brojke da će se taj klub sa sadašnjih šest članova povećati na osam, pa čak i nevjerojatnih 14 članova.

Premijer Račan koji je prije izbijanja krize Vlade i koalicije na odmor trebao ići koncem srpnja — neće do daljnjega napuštati Banske dvore.

Olga RAMLJAK