Vjesnik: 09. 07. 2002.

U novoj vladi većinom stari ministri?

Dva izvora iz vrha SDP-a potvrdila su Vjesniku da se u novom koalicijskom ugovoru neće utvrđivati nove kvote udjela u izvršnoj vlasti, nego će to biti popis konkretnih programskih poteza koje su partneri spremni provesti / Budući da SDP-ovi koalicijski partneri i dalje ne pristaju na smjene nekih svojih starih ministara, Račanu na pamet ne pada smjenjivati SDP-ovce u vladi / Vicepremijersko mjesto pripast će najvjerojatnije HSS-u, kao novoj drugoj stranci po snazi u koaliciji, ali je nerealno očekivati da bi Tomčić zbog toga mogao napustiti poziciju predsjednika Sabora

ZAGREB, 8. srpnja – Iako je Ivica Račan još prije više od godinu dana predložio koalicijskim partnerima neke značajnije kadrovske rošade u sada već bivšoj vladi, velike promjene nije realno očekivati ni u sastavu nove vlade. Naime, baš kao ni u prvom Račanovom pokušaju da smijeni ministre s kojima nije bio zadovoljan, ni danas glavni koalicijski partneri – prije svega HSS – nisu spremni na smjenu svojih ljudi. Stoga ni Račanu ne pada na pamet da s ministarskih pozicija uklanja članove SDP-a, ma koliko nezadovoljan bio načinom na koji su vodili svoja ministarstva.

Značajnijih promjena ne može biti ni stoga što su se koalicijski partneri, opet na čelu sa HSS-om, usprotivili Račanovom prijedlogu da se novo sastavljanje vlade iskoristi i za utemeljenje novog modela vlade s manje ministarstava.

Zbog podrške koju je vladi i Račanu u srazu s predsjednikom HSLS-a Draženom Budišom pružila skupina saborskih zastupnika i ministara članova HSLS-a, ovih će se dana trgovati s relativno malo pozicija u vladi, jer i Budišine unutarstranačke protivnike treba nagraditi za odrađen posao i glasove koje svakom prijedlogu vlade mogu osigurati u Saboru. Zbog toga su za međustranačko trgovanje bez većih problema otvorene tri pozicije u vladi – vicepremijerska i čelne pozicije u ministarstvima gospodarstva te pomorstva, prometa i veza.

Vicepremijerskim položajem Tomčićevom HSS-u Račan bi na najelegantniji način mogao zadovoljiti ambicije HSS-a, koji je i formalno postao drugi partner po snazi u koaliciji. Nije očekivano da bi se predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić zbog položaja vicepremijera mogao odreći mjesta predsjednika Sabora, jer bi to značilo da bi se prihvatio pozicije "druge violine" u tuđem orkestru umjesto da u svome bude dirigent. Sigurno je i da se Tomčić neće zadovoljiti ni samo jednim novim mjestom u vladi za HSS. Prema nekim informacijama iz političkih kuloara, HSS je, uz vicepremijersko mjesto, zainteresiran i za ministarstvo prometa i veza, dok ga ministarstvo gospodarstva, navodno, manje zanima.

Uostalom, teško je očekivati da bi SDP olako pristao da uz ministarstvo obrta i malog poduzetništva te poljoprivrede HSS-u pripadne i ministarstvo gospodarstva, jer bi tako SDP-u u gospodarskom dijelu resora ostao samo turizam koji vodi nestranačka ministrica Pave Župan Rusković.

To bi ipak bilo premalo za najjaču koalicijsku stranku bez obzira na to što je krovna gospodarska koordinacija u rukama SDP-ovog potpredsjednika Vlade Slavka Linića.

Među HSLS-ovcima koji su se otvoreno usprotivili Draženu Budiši najsigurniji za svoje dosadašnje mjesto u vladi može biti Goran Granić, kojeg se Račan nije želio odreći ni u težim situacijama. Prvih dana krize Vlade moglo se čuti da bi ministarsku fotelju mogao izgubiti i Jozo Radoš, kako bi se u novoj koalicijskoj rundi otvorilo još neko jako mjesto za trgovinu, ali i zbog snažnog, iako u javnosti prikrivenog, sukoba o konkretnim reformskim potezima s načelnikom stožera generalom Petrom Stipetićem. No, čini se da do smjene na čelu MORH-a neće doći.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić, koji se, iako ima najkraći staž u vladi, uspio već dva puta svrstati uz Račana a protiv Budiše, nije s premijerom uspostavio tako čvrst odnos da ministarsku fotelju ne bi mogao izgubiti kad bi se radilo na nekoj drastičnijoj rekonstrukciji odnosno remodeliranju vlade. No, kako od toga, čini se, neće biti ništa, i Vlahušić bi mogao relativno lako ostati ministrom.

Kad bi HSS pristao na smanjivanje vlade, bez ministarskog bi položaja vrlo lako mogao ostati Hrvoje Kraljević, jer bi se njegovo ministarstvo vjerojatno spojilo s prosvjetnim, pa bi, prema logici snage koalicijskih partnera, ministra dao HSS.

No, Tomčić se vrlo jasno usprotivio formiranju nove vlade prema novom modelu, pa bi i Kraljević vrlo lako mogao ostati na dosadašnjoj poziciji, iako se u kuloarima na Markovu trgu tvrdi da bi upravo tu poziciju vrlo rado zauzeo Ante Simonić, HSS-ov predsjednik saborskog Odbora za znanost.

Prije nego što u javnost izađe s novim popisom imena članova vlade, Račan s partnerima mora potpisati novi koalicijski ugovor. Vjesniku su dva izvora iz vrha SDP-a u ponedjeljak potvrdila informaciju da to neće biti koalicijski ugovor u kojem će se utvrđivati nove kvote udjela u izvršnoj vlasti, nego popis programskih poteza koje su partneri spremni provesti.

Na tom će se popisu, uz nastavak reformi sustava obrane i pravosuđa, naći nastavak gradnje autocesta, konačno priključenje CEFTA-i i rješavanje trgovinskih odnosa sa svim susjedima, ali i pristanak na nastavak ograničavanja odnosno smanjivanja javne potrošnje. U prijevodu – obećanje da se neće ustrajati na probijanju dogovorenih granica državnog proračuna za ovu i sljedeću godinu.

Sanja Kapetanić