Vjesnik: 10. 07. 2002.

Zubakova stranka ilegalno financirana?!

SARAJEVO, 9. srpnja - Nova hrvatska inicijativa, stranka koju predvodi bivši član Predsjedništva BiH i "odmetnik" HDZ-a BiH Krešimir Zubak, koristila je pozicije svojih dužnosnika u vlasti za ilegalno financiranje stranačkih aktivnosti!

Tvrdi to sarajevski dnevnik »Oslobođenje«, po čijim informacijama je tvrtka »AM šped« uplatila NHI-ju 400 tisuća konvertibilnih maraka, nakon što je smijenjeni ministar financija Nikola Grabovac, naravno član NHI-ja, potpisao nezakoniti povrat carinskog depozita ovoj kompaniji u iznosu od 1,7 milijuna konvertibilnih maraka.

Grabovca je nedavno smijenio visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, upravo zbog te afere.

Sarajevski dnevnik tvrdi da je stvarni vlasnik »Am špeda«, izvjesni Tino Bralo, darivao NHI sa 400 hiljada marka, te ponudio da više novca prebaci za predizbornu kampanju ove stranke. Navodno je Bralo sa po 15-ak tisuća maraka »nagradio« i dvojicu ključnih Grabovčevih suradnika u ovoj aferi, Tihomira Ćurka i Krunoslava Jelića.

Bralo je, tvrdi se, poznati švercer kavom i cigaretama, a zahvaljujući ilegalnoj trgovini stekao je bogatstvo, koristeći često usluge korumpiranih političara i državnih službenika.

Zanimljivo je inače da se i drugi visoki dužnosnici Zubakove stranke, poput Vinka Jakića ili Vlade Raguža, također u javnosti često optužuju za ilegalne aktivnosti i korupciju.

Alenko Zornija