Vjesnik: 10. 07. 2002.

BiH će suspendirati primjenu Statuta Međunarodnog kaznenog suda?

Time bi se konflikt između SAD i Europske unije preselio s teritorija BiH i ta zemlja više ne bi bila žrtva »igara velikih« kojima nije dorasla

SARAJEVO, 9. srpnja Od Vjesnikova dopisnika) - Prava drama vezana za pitanje mandata Misije UN-a u BiH, a zasad je taj mandat produljen do 15. srpnja, u samoj BiH ojačala je kritike vlasti, prije svega Predsjedništva i Parlamentarne skupštine, koje su, kako se tvrdi, kratkovidno i neodgovorno ratificirale Rimski statut. Dogodilo se to 11. travnja ove godine, kada se BiH pridružila skupini zemalja koje prihvaćaju jurisdikciju Međunarodnog kaznenoga suda (ICC).

A da je bilo više strpljenja i političke mudrosti i da bosansko-hercegovačke vlasti nisu i ovoga puta primijenile praksu po kojoj se različiti međunarodni ugovori potpisuju po »automatizmu« i bez mnogo razmišljanja o stvarnim posljedicama na položaj BiH, drama s produljenjem UN-ove misije mogla je biti izbjegnuta. Naime, od 14 zemalja u kojima Ujedinjeni narodi imaju svoje misiju samo su Bosna i Hercegovina, Cipar i Sijera Leone dosad prihvatile Statut ICC-ja.

To je zapravo i izazvalo probleme s inače prilično uspješnom Misijom UN-a u BiH, jer u drugom slučaju Amerikanci ne bi imali razloga da se protive njezinom produljenju, a prijenos ovlasti s te misije na EU u važnim oblastima kakve su policija ili Državna granična služba dogodio bi se neometano u ranije planiranom roku, odnosno do kraja ove godine.

Međunarodni kazneni sud ima jurisdikciju na teritoriju države u kojoj je počinjen ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid, naravno ako je ta država ratificirala Rimski statut i priznala jurisdikciju ICC-a.

Zbog problema vezanih za ostanak Misije UN-a u BiH, Ahmed Žilić, jedan od vodećih stručnjaka za međunarodno pravo u zemlji i pravni ekspert Vijeća Europe predlaže da BiH privremeno suspendira primjenu Statuta ICC-a: »Predsjedništvo, Parlamentarna skupština i Vijeće ministara BiH hitno bi trebali poduzeti sve potrebne radnje kojima bi se suspendirala primjena Statuta Međunarodnog kaznenog suda na šest mjeseci. BiH je, zbog pravne kratkovidnosti njezinih predstavnika vlasti, u Vijeću sigurnosti UN-a postala diplomatsko, političko i pravno »bojno polje« između SAD i Europske unije u vezi s jurisdikcijom Međunarodnog kaznenog suda. Suspendiranjem primjene Statuta, konflikt između SAD i Europske unije preselio bi se s teritorija BiH, tvrdi Žilić za sarajevski Dnevni avaz, dodajući da bi takvim međunarodnopravnim postupkom BiH autonomno sudjelovala u donošenju odluka koje se vitalno tiču njenih interesa, a ne samo snosila posljedice »igara velikih« kojima nije dorasla.

Alenko Zornija