Slobodna Dalmacija: 10. 07. 2002.

PREDSJEDNIK REPUBLIKE PO PRVI PUT NAKON PADA VLADE PROKOMENTIRAO AKTUALNU POLITIČKU SITUACIJU

Mesić: Vlada nije pala zbog Budiše

Vlada nije pala zbog Budiše, nego zato što nije uspjela izaći na kraj i riješiti najvažnije probleme u Hrvatskoj, među kojima je na prvom mjestu visoka stopa nezaposlenosti, kazao je Mesić

ZAGREB — Konzultacijama s čelnicima Demokratskog centra, Hrvatske narodne stranke i Liberalne stranke, predsjednik Stipe Mesić u utorak je nastavio razgovore s predstavnicima parlamentarnih stranaka o mandataru za sastav nove hrvatske Vlade.

NO, odvojeno od političkih konzultacija, za vrijeme sastanka s predstavnicima Viteškog alkarskog društva iz Sinja, predsjednik Mesić po prvi je put nakon pada Vlade kratko prokomentirao aktualni politički trenutak. Naime, on je ocijenio da Vlada nije pala zbog Dražena Budiše, nego zato što nije uspjela izaći na kraj i riješiti najvažnije probleme u Hrvatskoj, među kojima je na prvom mjestu visoka stopa nezaposlenosti.

Demokratski centar, ustvrdio je predsjednik te stranke Mate Granić, neće podržati novu Vladu jer smatra da će biti nestabilna i stoga predlaže formiranje tehničke vlade. Ukoliko to nije moguće, DC je za izvanredne izbore.

— Demokratski centar ne može podržati novu Račanovu Vladu jer će ona imati manju potporu nego prethodna, neće biti stabilna i nema jamstva za uspjeh — izjavio je Mate Granić i dodao da ova stranka smatra najboljim rješenjem tehničku vladu. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić nakon sastanka s Mesićem rekla je da ova stranka podržava ideju da se mandat povjeri Račanu. Ona naglašava da je za državu i opći interes važno što prije formirati novu Vladu, a smanjivanjem broja ministarstava drži dobrim projektom za budućnost, ali ne za ovu Vladu koja će odraditi mandat od godinu i pol dana.

Ona nije željela govoriti o tome želi li njezina stranka vidjeti još neke HNS-ovce u Vladi, a nagađanja da će ona biti vicepremijerka demantirala je riječima kako takve spekulacije postoje samo u novinarskim krugovima i nigdje drugdje.

LS nije za prijevremene izbore i smatra da Vlada koja će biti formirana ima šansu ispuniti svoj mandat. Prema riječima Zlatka Kramarića, za sada nema nikakvih konkretnih traženja o tome da još jedan LS-ov ministar uđe u Vladu jer drži da je to stvar principa i dogovora.

— Moramo se okrenuti prema problemima, a ne prema ljudima. Potrebno je da se interesi i teme koje stranke u koaliciji žele pokrenuti uvažavaju na ravnopravan način. Nadam se da će cijeli posao oko formiranja Vlade biti gotov do početka kolovoza — istaknuo je Kramarić.

Na upit smatra li da bi "odmetnuti" HSLS-ovi ministri trebali imati mjesto u novoj Vladi, Kramarić je naglasio da to ne bi trebalo biti nužno, a smanjenje broja ministarstava on predviđa za "neka bolja vremena".

Bisera LUŠIĆ