Vjesnik: 10. 07. 2002.

Umjerenjaci u HSLS-u tvrde da je Đurđa Adlešić sljedeća Budišina žrtva

Neslužbeno se doznaje da umjerena opcija HSLS-a - dio saborskih zastupnika, ali i potpredsjednici stranke Đurđa Adlešić i Ivan Čehok - zamjera Draženu Budiši uvođenje represivnih mjera u stranku / Umjerenjaci zamjeraju svojim dojučerašnjim kolegama, koji su osnovali Klub nezavisnih liberala zastupnika HSLS-a, da su ostavili otvoren prostor radikalnoj struji i time joj olakšali preuzimanje stranke

ZAGREB, 9. srpnja – Nastavlja se raslojavanje među hrvatskim socijalnim liberalima, unatoč nastojanjima predsjednika HSLS-a da čvrstom rukom zaustavi drugo mišljenje u stranci. Kako doznajemo, sjednica Malog vijeća HSLS-a održana u ponedjeljak navečer bila je vrlo burna, a obilježila ju je borba tzv. radikalne struje i umjerenije stranačke opcije.

Neslužbeno se doznaje da umjerena opcija – dio saborskih zastupnika, ali i potpredsjednici stranke Đurđa Adlešić i Ivan Čehok – zamjera Draženu Budiši uvođenje represivnih mjera u stranku. Pogotovo mu se zamjera izjava nakon sastanka s predsjednikom Mesićem u ponedjeljak, da bez njegova političkog djelovanja ova garnitura HSLS-a ne bi bila u hrvatskom parlamentu.

Pripadnici umjerene no još tihe struje u stranci naglašavaju da se liberali nigdje na svijetu tako ne ponašaju. Dodaju da HSLS nikad nije bio totalitarna stranka u kojoj se nije toleriralo drugo mišljenje, a sad se prijeti izbacivanjem iz stranke svakome tko iznosi drukčije stavove.

Kad je riječ o sukobu koji je i doveo do izbacivanja šest zastupnika iz HSLS-a, a to je glasanje o ratifikaciji Sporazuma o NE Krško, umjereni kažu da je stav Kluba zastupnika bio da se glasa suzdržano. Stoga tvrde da su se zastupnici – i oni koji su glasali za, ali i oni, uglavnom pripadnici radikalne struje, koji su glasali protiv Sporazuma – ogriješili o stranačke odluke. Umjerenjaci ipak zamjeraju svojim dojučerašnjim kolegama, koji su u ponedjeljak osnovali Klub nezavisnih liberala zastupnika HSLS-a, da su ostavili otvoren prostor radikalnoj struji i time joj olakšali preuzimanje stranke. Neki naši sugovornici, želeći ostati anonimnima, kažu da to nije način spašavanja HSLS-a, stranke koja godinama djeluje na hrvatskoj političkoj sceni.

Međutim, i oni koji su izbačeni iz stranke i okupljeni u novom zastupničkom klubu i umjerena struja silno zamjeraju predsjedniku Budiši što se postavlja kao da je on sama stranka, te što ljude koji imaju drukčije mišljenje i iznose drukčije stavove optužuje da rade za druge stranke. Govore da »paranoja hara bićem Dražena Budiše«, koji se stalno ponaša kao da oko njega postoji urota.

Umjereni liberali, koji će se unutar stranke nastaviti boriti za priznanje svojih stavova i za, kako kažu, spas HSLS-a, dodaju da je do Budiše nemoguće doći jer im više ne vjeruje, ne želi s njima razgovarati niti se konzultirati o važnim odlukama. A upravo mu to zamjeraju i bivši HSLS-ovci, sad nezavisni liberali.

Umjerena struja, koja je još do prije nekoliko dana zagovarala stvaranje frakcije, naglašava da toga neće biti, jer se sada vidi da će se Budiša hladno obračunati i s onima koji bi eventualno podržali frakciju.

I »otpadnici« i umjerenjaci dijele mišljenje da je Budiši stalo samo do toga da uđe u Predsjedničke dvore i da će do tog trenutka – dakle do 2005. godine kad će biti održani predsjednički izbori – poduzeti sve, pa i najprljavije političke igre, da bi ostvario zacrtani cilj.

Također neslužbeno, doznaje se da je radikalno krilo kao sljedeću »žrtvu« izabralo upravo potpredsjednicu stranke Đurđu Adlešić, o kojoj se nagađalo kao mogućoj voditeljici frakcije. To je, kažu poznavatelji stanja u HSLS-u, i razlog zašto se Đurđa Adlešić povukla i stala uz Budišu. No, smatraju upućeni, »nastradat će« i potpredsjednici stranke Adlešić i Čehok, uvjetno rečeno vođe umjerenije stranačke opcije.

Umjerenjaci misle da bi izvanredni stranački sabor, bude li sazvan, trebao biti u službi jačanja HSLS-a, a ne jačanja Budiše i kulta njegove ličnosti. No ne vjeruju da će, bude li sabora, uspjeti u svojim nakanama da spase stranku. Jer, jasni su, izbacivanjem šest zastupnika i ostalih stranačkih dužnosnika, koji su potvrdili lojalnost Vladi, nadjačala ih je desna, radikalna struja u HSLS-u.

Umjereni govore kako je Budiša mogao spasiti stranku da je u ljeti 2001. godine, kad je dao ostavku, pri tome i ostao. Nakon svega zapravo priželjkuju da HSLS padne na izborima i opet krene od – nule.

Dada Zečić