Vjesnik: 10. 07. 2002.

Budišin katapult

ZORAN VODOPIJA

Dražen Budiša je neiscrpno vrelo s koga se napaja hrvatska politička scena, mediji i svekolika javnost. Nema tog događaja, pojave ili izjave njegovih oponenata koji ga neće potaknuti na izjavu koja će sve iznenaditi. Budiša je jedan i neponovljiv.

Nakon seanse kod predsjednika Mesića u sklopu konzultacija o novoj vladi, Budiša je, na upit o potpisima potpore Račanu kao novom mandataru, ne trepnuvši rekao: »Tko je uopće konstatirao da je riječ o 84 potpisa«.

Upitan da komentira izjave »odmetnutih« članova svoje stranke koji su osnovali saborski Klub nezavisnih zastupnika liberala, Budiša je jednostavno odgovorio: »Nitko od njih ne bi bio u Saboru da nije bilo mene i mog političkog djelovanja«.

Budiša ih je svih očito volio jer na njih gleda slično kao i Ćiro Blažević na svoje »sinove« nogometaše. Ne može im oprostiti kad napuste dom u kojem su pod njegovim nadzorom stasali, razvili se i prerasli očinske skute. HSLS se ne može, kaže on, doživljavati kao »katapult koji neke izdiže na položaje« da bi oni kasnije zaboravili na stranačke obaveze.

Budiša zaboravlja da su i njega njegovi stranački kolege iz radikalne struje - koji su ga vratili na čelo stranke i pomogli mu da postane vicepremijer - optuživali da se udaljio od stranačke baze i previše se predao radu u Vladi. Osjetivši da je vrijeme za javno svrstavanje, Budiša se vratio stranačkim aktivnostima i sad priprema teren da uz potporu ostatka HSLS-a ostvari ono čemu teži od "71. - da postane predsjednik svih Hrvata.

Kad se za to trebalo izboriti 1990., prvi je predsjednik Franjo Tuđman bolje organizirao potporu u zemlji i izvan nje. Budiša je izgubio zajedno s HSLS-om aureolu i mogućnosti koje mu je nudio položaj suosnivača prve stranke osnovane u Hrvatskoj prije odvajanja od SFRJ.

Kad se za to trebalo izboriti 2000., iskrsnuo je stari rutiner Stipe Mesić i pomeo kladioničarske favorite Matu Granića i Dražena Budišu.

Budiša sad pokušava treći put. Nitko mu u tom pokušaju ne smije stati na put jer će se on boriti za svoju viziju do posljednjeg člana HSLS-a. Svi kojima su na pameti neke ideje o očuvanju stranke kao centrističke i umjerene, koji bi željeli da ona ponovo bude moguća opcija srednje klase, poduzetnika i intelektualaca, bit će katapultirani iz nje.

Budiša će ustrajati makar ostao sam, neshvaćen od svih koje je stvorio. Jedino je važan katapult na Pantovčak.