Vjesnik: 11. 07. 2002.

Pašalić: HDZ nema odgovore na ključne probleme u državi i nije pripremljen za izbore

Bivši član HDZ-a optužio je stranačko vodstvo, posebice predsjednika Sanadera, Šeksa i Glavaša, da su u »želji da se dočepaju vlasti i ostvare svoje osobne ambicije spremni koalirati i sa sadašnjom vlašću, posebice sa SDP-om«/ Pašalić se neće žaliti na odluku Visokog časnog suda HDZ-a koji ga je isključio iz stranke/ Sanader je »razbijač HDZ-a« i vodi politiku stranke bez legaliteta, ocijenio je Pašalić

ZAGREB, 10. srpnja - »Račan, Sanader, Šeks i Glavaš, kakva će to uspješna, moderna i liberalna vlast biti!«, kazao je dr. Ivić Pašalić na konferenciji za novinare u srijedu. Bivši član HDZ-a optužio je stranačko vodstvo, posebice predsjednika Ivu Sanadera, Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša da su, u »želji da se dočepaju vlasti i ostvare svoje osobne ambicije, spremni koalirati i sa sadašnjom vlašću, posebice sa SDP-om«.

Osvrćući se na odluku Visokog časnog suda HDZ-a koji ga je u utorak jednoglasno isključio iz stranke, Pašalić je kazao da se na tu odluku neće žaliti, jer bi to bilo suvišno »kad te kadija tuži i sudi«. Predsjednik suda Florijan Boras je za Pašalića »samo jadna lutka koja je izvela javnu predstavu u ime Sanadera, Glavaša i Šeksa«.

Prema Pašalićevu mišljenju, u HDZ-u je došlo do dubokih podjela oko pitanja temeljnih vrijednosti i orijentacije stranke te pitanja demokratizacije. »Sanader i njegova ekipa cijelo su vrijeme vodili politiku detuđmanizacije stranke i distanciranja od politike predsjednika Tuđmana, želeći od HDZ-a napraviti stranku bez boje, okusa i mirisa, odnosno, nekakav liberalni i demokratski HDZ, a iz nje će izbaciti sve neistomišljenike«, kazao je. Ocijenio je da je Sanader »razbijač HDZ-a« te da vodi politiku stranke bez legaliteta, jer 7. opći sabor stranke »nije glasovao za detuđmanizaciju stranke i koaliranje s SDP-om«.

Pašalić ističe da HDZ sa sadašnjim vodstvom nema nikakve odgovore na ključne probleme u državi te da stranka nije pripremljena ni za izbore. »Budući da ne znaju ništa, bave se samo onim što znaju, a to su spletke i podmetanja«, naglasio je Pašalić. Čelništvo HDZ-a optužio je da vodi apsolutističku politiku te da će iz stranke izbaciti sve one koji drukčije misle. »Žalosno je da je način na koji Glavaš vlada Osijekom sada preseljen na stranku«, rekao je Pašalić.

Podsjetio je i da je Sanader na sjednici Središnjeg odbora stranke kazao kako se godinu dana nije susreo s premijerom Račanom, da bi se potom doznalo kako se s njim sastao neposredno uoči održavanja Središnjeg odbora. »Čudno je da se onda otvorilo i pitanje, navodno, nezakonitog novca na računu Zaklade državnog zavjeta, a danas o tome više nitko ništa ne pita«, dodao je. Pašalić smatra da u toj »komediji koja se sada događa s Vladom HDZ igra ulogu trećerazrednog pučkoškolca, jer da stranka ima snage, natjerala bi Račana na prijevremene izbore«.

Na upit znači li njegovo isključenje iz stranke da će on od nje i odustati, Pašalić je poručio: »Bio sam i ostao hadezeovac«. Dodao je da će se u stranku vratiti onda kada se ona vrati Tuđmanovoj politici. Na upit hoće li vratiti mandat stranci, kazao je da je »tragikomično kad to traže Sanader i Šeks«, ne želeći otkriti kako će nastaviti svoju političku karijeru.

Uvjeren je da će HDZ na idućim izborima vjerojatno proći dobro, »jer je ova vlast očajna«. Ponovio je, međutim, da će HDZ, sa sadašnjim vodstvom, »sigurno doživjeti fijasko, jer oni nemaju koncepcije, pa će se HDZ-u dogoditi ono što se dogodilo sadašnjoj vlasti koja je došla nespremna«. Stoga će, zaključio je Pašalić, »onako zbunjeno kako Budiša izgleda danas, još zbunjenije uskoro izgledati Sanader i Šeks«.

Andrea Latinović