Vjesnik: 11. 07. 2002.

Sedam godina od srebreničke tragedije, Mladić i dalje na slobodi

SARAJEVO, 10. srpnja - U četvrtak 11. srpnja će prigodnom ceremonijom vjerskog karaktera u Potočarima biti obilježena sedma obljetnica srebreničke tragedije. Planirano je da središnja manifestacija pod nazivom »Sjećanje i odavanje počasti žrtvama genocida Srebrenice« počne u 13 sati, a očekuje se da će se preživjelim žrtvama masakra i članovima obitelji ubijenih na ovom skupu pridružiti i brojni domaći i inozemni dužnosnici.

Prije sedam godina, srpske snage predvođene generalom Ratkom Mladićem zauzele su tadašnju »sigurnu zonu« UN-a i ubile nekoliko tisuća ljudi, uglavnom muslimanskih muškaraca, civila i vojnika, ali i žena i djece. Srebrenička tragedija smatra se najvećim masovnim pokoljem u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Iako je protiv njega podignuta optužnica, Ratko Mladić, jednako kao i bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, još nije uhićen i isporučen Haškom tribunalu. Nekadašnji komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske koji je zauzeo Srebrenicu, general Radoslav Krstić osuđen je od ICTY-ja na 46 godina zatvora.

Ove se godine srebrenička tragedija obilježava u više bosansko-hercegovačkih gradova, u vremenu od 5. do 12. srpnja. Obilježavanje je počelo vjerskom ceremonijom u obnovljenoj Bijeloj džamiji u Srebrenici, 5. srpnja. Tom prilikom, Ismail ef. Smajlović, koji je govorio u ime Rijaseta Islamske zajednice BiH, kazao je da nijedan zločin ne smije biti činjen u ime vjere i da je svaki takav zločin oduvijek bio protiv vjere. On je rekao da je osveta također protiv vjere, no da je neminovnost da genocid nad Bošnjacima muslimanima uđe u anale velikog zločina za koji trebaju na zakonit način biti procesuirani oni koji su taj zločin činili.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown, koji je prije dva tjedna posjetio Srebrenicu i sreo se s obiteljima žrtava, rekao je da očekuje da će memorijalni kompleks u Potočarima vjerojatno biti završen tijekom jeseni.

Alenko Zornija