Slobodna Dalmacija: 11. 07. 2002.

MANDATAR IVICA RAČAN PRIPREMA TEMELJITU REKONSTRUKCIJU VLADE

Linić postaje ministar gospodarstva, iz Vlade odlazi Pave Župan-Rusković

U danima koji slijede, kada će premijer u ostavci i novi mandatar Ivica Račan početi konzultacije s koalicijskim partnerima o sastavu svoga kabineta, primarno će biti usuglašavanje o konceptu odnosno dubini rekonstrukcije izvršne vlasti, pa tek zatim na red dolaze kadrovska pitanja.

Iako konzultacije još nisu ni počele, posve je jasno da će se najozbiljniji pregovori voditi o konceptu rekonstrukcije hrvatske Vlade. Za sada su u opticaju dva koncepta. Jedan, temeljita rekonstrukcija Vlade koju zagovora novi mandatar Ivica Račan i drugi koncept samo kadrovske promjene kojem je sklon predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić, ali i neki drugi saborski zastupnici.

Budući da je hrvatska izvršna vlast s 19 resora jedna od najglomaznijih u ovom dijelu Europe, Račan želi iskoristiti povoljan trenutak i temeljito rekonstruirati Vladu, prije svega smanjiti broj minstarstava sa 19 na 12, najviše 14, i državnu upravu u predstojećoj reformi učiniti maksimalno efikasnom.

Očekuje se da će koalicijski partneri, prije svega Račan i Tomčić, već na prvom sastanku, koji valja očekivati vrlo brzo, morati donijeti odluku o konceptu rekonstrukcije buduće Vlade i tek zatim slijedi popunjavanje konkretnim imenima i prezimenima kadrovske križaljke u Banskim dvorima.

Ako bi dubinska rekonstrukcija izvršne vlasti išla brzim tempom, bez nesuglasica koalicijskih partnera, i ako bi ona tehnički u kratkom roku bila izvediva, Račan bi mogao dobiti podršku koalicijskih partnera.

U suprotnom slijede tek kadrovske promjene, pri čemu ni one nisu nevažne, posebice ako bi se smanjio broj potpredsjednika, sa četiri na jednoga, i ako bi se spojila barem dva-tri ministarstva. Po logici koalicijskog funkcioniranja potpredsjedničko mjesto moralo bi pripasti HSS-u, a već se špekulira da bi to mogao postati Luka Trconić čije bi pravničko iskustvo u reformi pravosuđa, smatra se, bilo od velike koristi. To bi značilo da Željka Antunović odlazi iz Vlade, a da bi Slavko Linić mogao preuzeti resor gospodarstva kojemu bi moglo biti pripojeno i ministarstvo obrta.

Spekulira se da bi iz SDP-ove kvote mogli otići još i Mato Crkvenac, Ivica Pančić (čiji bi se resor pripojio Ministarstvu rada i socijalne skrbi) i Pave-Župan Rusković koja je na početku mandata iskazala želju otići ranije iz Banskih dvora. HSS bi, kao druga najjača koalicijska stranka, mogao računati na spojeni resor znanosti i obrazovanja, pa i na ministarstvo obrane, pri čemu se već spominju imena saborskog zastupnika Ante Markova i profesora s Medicinskog fakulteta u Rijeci Ante Simonića.

Novi kadrovski izgled ovisit će i o tome koji će HSLS-ovi ministri morati otići, a koji će kao predstavnici novoga kluba nezavisnih liberala sudjelovati u koalicijskoj vlasti. Ministar obrane Jozo Radoš mogao bi se vratiti u saborske klupe kako bi ojačao zastupničku podršku Račanovu kabinetu, jer njegov zamjenik u Saboru Hrvoje Zorić nije provladine orijentacije. Osim toga, Radoš bi mogao biti lider kluba nezavisnih liberala.

HSLS-ovoj provladinoj kvoti mogao bi pripasti resor financija, jer se smatra da se Damir Kuštrak, aktualni zamjenik ministra Crkvenca, dokazao kao neosporni stručnjak koji se nikada nije politički eksponirao. Prepreka tomu može biti eventualni HSS-ov zahtjev da Damir Novotny, predsjednik Gospodarskog foruma stranke, postane ministrom financija, iako se u stručnim krugovima Novotnyeva stručnost ne ocjenjuje pretjerano pozitivno. Smatra se da bi IDS mogao dobiti resor ministarstva turizma, dok bi se ministarstvo europskih integracija vjerojatno pripojilo ministarstvu vanjskih poslova. Istodobno se procjenjuje da bi HNS mogao ostati na jednome resoru, istina najjačem jer ministarstvo javnih radova kontrolira veliki dio proračuna, kao i LS koji bi dobio neke druge dužnosti u državnoj upravi.

Silva STAZIĆ

Crkvenac - novi guverner HNB-a

ZAGREB — Potpredsjednica Vlade Željka Antunović vraća se u Sabor, ministar financija Mato Crkvenac odlazi za guvernera Hrvatske narodne banke, a Ivica Pančić ostaje bez fotelje ministra hrvatskih branitelja - u većini je spekulacija najspominjaniji scenarij rošomona koji će budući premijer Ivica Račan napraviti u vlastitom stranačkom taboru ako njegova ideja o reformi Vlade i smanjenju broja ministarstava na 12 ipak u konačnici dobije potporu.

Reforma Vlade po svoj će prilici ukinuti Ministarstvo branitelja, a njegove poslove preusmjerit će u resor rada i socijalne skrbi. Neutralizacija Pančića Račanu bi mogla odgovarati i zbog daljnje detronizacije tzv. desne struje u stranci, jer je upravo ministar branitelja najteže pristao na povlačenje Milana Bandića s pozicije zagrebačkoga gradonačelnika.

Priča o povratku Željke Antunović u saborske klupe nije nova, pa bi se i ovaj potez mogao gledati kroz prizmu ojačavanja stranačke osovine u parlamentu. Ipak, nekoliko nam je članova vodstva SDP-a potvrdilo da ne postoje nikakve šanse da ona, pored Mate Arlovića, postane šefica Kluba zastupnika SDP-a.

Ministar Crkvenac i sam je navodno sklon odlasku na guvernersku poziciju u HNB s koje je povlačenje već nekoliko puta najavljivao Željko Rohatinski. Ako pak dođe do ukidanja potpredsjedničkih mjesta, sasvim je izvjesno da bi Slavko Linić mogao preuzeti resor Ministarstva gospodarstva, a u SDP-u sve češće nagađaju i o Draganu Kovačeviću, mladom stručnjaku, aktualnom ravnatelju Hagene i rodonačelniku mirovinske reforme, kao mogućem rješenju za ministarstvo financija. Time bi SDP zaokružio ekonomsku osovinu u Vladi.

Marina K. SABOLIĆ

GORAN GRANIĆ VODI URED PREMIJERA

Ukoliko prođe Račanov koncept restrukturiranja Vlade, osim smanjenja broja resora, bio bi osnovan i Ured premijera koji nije u prošlom koalicijskom sastavu uspio osnovati, iako je imao namjeru. Spekulira se da bi na čelu Ureda premijera mogao biti Goran Granić, čovjek od apsolutnog povjerenja Ivice Račana. Granić bi u tom slučaju zapravo bio drugi čovjek Vlade, jer bi koordinirao ministarstva, rad Vlade i Sabora, odnose s javnošću, razne projekte, a što je najvažnije i reformu državne uprave na čemu je i do sada radio.