Slobodna Dalmacija: 11. 07. 2002.

WASHINGTON TIMES IZ PERA ZAMJENIKA GLAVNOG UREDNIKA JEFFRYJA KUHNERA O STANJU U HRVATSKOJ:

Manje medijskih sloboda nego u Tuđmanovo vrijeme

WASHINGTON, ZAGREB — Bivši predsjednik Franjo Tuđman mora da se okreće u svom grobu, slikovito je svoj jučerašnji komentar o aktualnim događajima u hrvatskoj politici počeo zamjenik glavnog urednika Washington Timesa Jeffry Kuhner, objašnjavajući da je taj hrvatski velikan vidio kako je porazom njegova nekoć jakog HDZ-a velik dio ostavštine diskreditiran.

Izabran na platformi ekonomskih reformi i borbi protiv korupcije, sadašnji režim u Zagrebu užasno je razočarao većinu Hrvata i stranih promatrača, tvrdi Kuhner i navodi kako je socijaldemokratska vlada samo produbila probleme države, a pod vodstvom premijera Račana, Hrvatska je postala ekonomski nedefinirana. Američki komentator svoje teze potkrepljuje činjenicama kako se nezaposlenost udvostručila, a država je opterećena dugom od skoro 10 milijardi dolara.

Ivica Račan i dalje svojim glavnim ciljem smatra pristup Hrvatske Europskoj uniji do 2006. godine, a EU i SAD se pouzdaju u Račanovu Vladu da će izvući Hrvatsku iz balkanskog mraka kako bi postala punopravna članica euro-atlantskih integracija, tvrdi Kuhner, ali procjenjuje da se varaju.

Kao i većina bivših komunista u Istočnoj Europi, Račan ne razumije otvoreno, tržišno gospodarstvo, misli Kuhner i naglašava kako je možda njegov krajnji cilj da Zagreb postane dio EU-a, ali on nema uvjerljiv plan kako to ostvariti. Uz to, vladajuća koalicija prepuna je bivših komunističkih aparatčika koji se protive demokraciji i vladavini prava. Za Račana i predsjednika Stjepana Mesića Kuhner kaže da su politički oblikovani u Savezu komunista, u vrijeme kada je vladao brutalni diktator Josip Broz Tito. Za vrijeme Titove vladavine "čelične pesnice" stotine tisuća hrvatskih seljaka, disidenata, intelektualaca i svećenika bili su ubijeni ili poslani u zatvor, a Kuhner tvrdi kako je sadašnji režim nastavio titoističku praksu proglašavanjem oponenata fašistima.Sadašnji režim ščepao je medije, otpustivši vodeće domoljubne pisce i novinare iz listova i TV u vlasništvu države, navodi komentator i zaključuje kako je u Hrvatskoj danas manje medijskih sloboda nego za vladavine Franje Tuđmana. Umjesto da iskoristi ovakvo stanje, glavna konzervativna oporbena stranka HDZ zaokupljena je ogorčenim unutrašnjim sukobima, a predsjednik te stranke Ivo Sanader se ponaša kao komunistički nasilnik, jer je nakon ponovnog izbora na dužnost pokrenuo ružnu čistku svojih kritičara, među kojima Kuhner ističe Ivića Pašalića.

Po njegovoj procjeni, prijevremeni izbori u Hrvatskoj održat će se najkasnije do proljeća sljedeće godine, a vladajuća koalicija će se održati na vlasti jer neće biti uvjerljive političke alternative. Hrvatska će i dalje nezaustavljivo padati u ekonomski ambis, zaključuje Kuhner i konstatira kako čovjek ne može, a da se ne zapita o čemu Franjo Tuđman sad razmišlja.

N. PAVELIĆ