Vjesnik: 12. 07. 2002.

Poraz nepobjedivog Doktora

ANDREA LATINOVIĆ

Nakon 12 godina provedenih u stranci, Ivić Pašalić je definitivno i po kratkom postupku isključen iz HDZ-a. U samo nekoliko mjeseci srušeni su svi »mitovi i legende« o nepobjedivom Doktoru i njegovoj neograničenoj moći u hrvatskoj politici. Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader učinio je ono što su neki priželjkivali, a drugi tražili, smatrajući Pašalića glavnim zlom i smetnjom i u HDZ-u i u Hrvatskoj.

Pašaliću, doduše, još uvijek nije dokazana umiješanost u sve ono za što su ga optuživali, ali je trenutno politički detroniziran. Na sve je optužbe godinama odgovarao da nije kriv, da ne zna za što ga sumnjiče i da nikad nije radio ništa nezakonito. Mediji su stvorili sliku o Doktoru kao nedodirljivom Mefistu koji valjda svakog čovjeka u ovoj državi drži u šaci nekim tajnim podacima koje bi ga mogli kompromitirati.

Ako je Pašalić zaista godinama i kontrolirao cjelokupni politički život u Hrvatskoj, iz ugodne sjene i zaštite predsjednika Tuđmana, vukući sve konce i stvarajući brojne neprijatelje, onda je njegov pad u kratko vrijeme pokazao da baš i nije bio tako spretan manipulator kad je samo tako brzo maknut.

Čovjek, kojeg je hrvatska javnost godinama doživljava kao glavnog spletkara, za isto je to optužio dojučerašnje stranačke drugove.

Međutim, to što Pašalića više nema u HDZ-u ne znači da neće ostati u politici. Hoće li osnovati novu stranku, još se ne zna, ali da će pokušati zagorčati život Sanaderu i njegovima, više je nego sigurno. Samo još uvijek razmišlja na koji će način to ubuduće raditi.

Pašalić je morao znati da će mu se sve njegove spletke kad-tad kao bumerang vratiti. Njegov egzekutor, šef HDZ-a Sanader, trenutačno drži, ili bar tako vjeruje, sve stranačke konce u svojim rukama. On više ne želi da Pašalić bude tema unutarstranačkih razgovora. Je li to na dulji rok moguće, teško je vjerovati, tim više što Sanader sada mora iz prostora unutarstranačkih spletki i obračuna konačno zakoračiti u hrvatsku stvarnost prepunu socijalnih i gospodarskih problema.