Novi list: 12. 07. 2002.

VLADA ĆE SE SMANJITI, ALI NE TAKO SUŠTINSKI I OPSEŽNO KAO ŠTO ŽELI PREMIJER

Tomčić, Pusić i Kramarić ne podržavaju radikalnog Račana

ZAGREB – Ivica Račan je dobio potporu svojih političkih partnera za smanjenje broja članova Vlade. No, predsjednici HSS-a, HNS-a i LS-a Zlatko Tomčić, Vesna Pusić i Zlatko Kramarić ne podupiru ga u težnji da – u ovom trenutku – radikalno reorganizira ministarstva i vrh državne uprave, neslužbeno su našem listu potvrdili izvori iz vladajućih krugova.

Broj ministarstava ubuduće bi trebao bi manji od postojećih 19, ali se neće smanjiti na 12, kako to predlaže Račan, nego će se najvjerojatnije naći neko srednje rješenje. Sigurno je, međutim, da će stranački partneri premijeru dopustiti jačanje njegova položaja u Vladi, kako bi cijela ta institucija mogla djelotvornije raditi. To znači da će promjene najprije zahvatiti neposrednu Račanovu okolinu.

Više nema nikakve sumnje da će se ukinuti dužnosti zamjenika premijera, kao i potpredsjednika Vlade u postojećem obliku. Da bi se lakše shvatile promjene koje predstoje, valja znati da Vlada sada ima 24 člana, od kojih su 19 ministri, a četvoro ostalih jesu članovi užeg Vladinog kabineta. To su premijer, zamjenik premijera Dražen Budiša i potpredsjednici Goran Granić, Slavko Linić i Željka Antunović.

Dužnost je potpredsjednika da koordiniraju rad 19 ministarstava, pri čemu je svaki od njih zadužen za pojedinu grupu. Budiša je bio zadužen za unutarnju politiku, što je dijelom preuzeo od Granića, Linić je bio zadužen za gospodarske i financijske poslove, a Antunović za tzv. društvene djelatnosti. Od svih njih dužnost bi trebao zadržati samo Goran Granić koji od prvog dana koalicijske vlade figurira kao prvi i gotovo nezamjenjivi Račanov suradnik: ponekad je istodobno obavljao i više od 30 različitih dužnosti unutar Vlade.

Prema najavama iz Banskih dvora, Račan planira formirati Ured premijera, koji će – umjesto postojećih potpredsjednika – koordinirati radom svih ministarstava i Vladinih institucija, a na čelo tog Ureda postaviti upravo Granića. Međutim, budući da prema Ustavu mora postojati barem jedan potpredsjednik Vlade, Granić bi trebao zadržati tu funkciju, ali kao »izvršni potpredsjednik«. To znači da ta funkcija neće biti politička, nego da će Granić postati Račanov glavni operativac za usklađivanje rada u vrhu državne uprave.

Ime posljedica greške

Račan plan za radikalnu reorganizaciju Vlade neslužbeno je u Banskim dvorima nazvan »Projekt 107«. Iza tog neobičnog naziva krije se, po svemu sudeći, zamisao po kojoj glavni cilj Vlade treba biti da Hrvatska za nekoliko godina postigne gospodarski rast od sedam posto godišnje (odnosno, indeks 107), kako bi do 2015. godine održala godišnji prosjek od pet posto i udvostručila današnji bruto domaći proizvod. Premijer je o tom projektu govorio na televiziji još u veljači, o drugoj obljetnici rada Vlade, ali je pritom pobrkao postotke i indekse, pa je ispalo da će se Hrvatska razvijati po stopi od 107 posto. No, za nekoliko dana sam je sebe javno ispravio.

B. PODGORNIK