Vjesnik: 12. 07. 2002.

Ipak manje ministarstava i ukidanje potpredsjedničkih mjesta?

Slavko Linić na čelu novog ministarstva koje bi obuhvatilo gospodarstvo i turizam?/ Pretpostavlja se da će Goran Granić sigurno ostati u Vladi, i to u funkciji potpredsjednika, što je sukladno odredbama Ustava/ Mandatar izlazi pred koalicijske partnere s »projektom 107« - dokumentom koji opisuje izgled nove vlade s 12 ministarstava/ U ponedjeljak bi se mogao održati sastanak koalicije na kojem će biti dogovoreni detalji o međusobnom sporazumu te obrisi nove vlade

ZAGREB, 11. srpnja - Ivica Račan, mandatar nove vlade, započeo je intenzivne pregovore s koalicijskim partnerima o njezinu budućem sastavu.

Poznato je da njegova stranka, SDP, zagovara smanjenje Vlade, koje bi obuhvatilo i radikalnu reformu državne uprave da bi Vlada bila učinkovitija. No koalicijski se partneri ne slažu s tom idejom, u čemu prednjači najjači - HSS. Ni HSS, međutim, kako se neslužbeno doznaje od čelnika te stranke, neće do kraja inzistirati na tome. Stoga je vjerojatno da će se ipak naći kompromisno rješenje prema kojem bi bila ukinuta potpredsjednička mjesta u Vladi, što će, prema svim najavama, podržati i HNS.

Eventualno bi se išlo na ukidanja ministarstava na čijim su čelnim mjestima nestranačke osobe, pa se spekulira da bi Ministarstvo europskih integracija ponovno postalo ured u Vladi, a Ministarstvo turizma bi se spojilo s gospodarstvom. Tome se, doznajemo, protivi HNS, ističući da je turizam previše važan resor da bi bio pripojen Ministarstvu gospodarstva na čijem bi čelu, prema nekim spekulacijama, bio Slavko Linić.

Također se pretpostavlja i da će Goran Granić sigurno ostati u Vladi, i to u funkciji potpredsjednika, što je sukladno Ustavu koji predviđa da Vlada ima barem jednu osobu koja obavlja tu funkciju. Granić bi bio nadležan za operativno vođenje Vlade, odnosno koordinaciju premijerova ureda i ministarstava.

Bude li Vlada smanjena, jasno je da će najviše mjesta izgubiti Račanov SDP, te se spekulira da bi se stranački dužnosnici vratili u Sabor gdje bi pripremali stranku za izbore.

Račan se još u srijedu poslijepodne sastao na jednosatnim konzultacijama s predsjednikom Sabora i HSS-a Zlatkom Tomčićem. U ponedjeljak bi se mogao održati sastanak koalicije na kojem će biti dogovoreni i detalji o međusobnom sporazumu, ali i obrisi nove vlade. Račana još očekuju konzultacije unutar SDP-a, koje će se obaviti u nedjelju, za kada je zakazan sastanak Glavnog odbora stranke.

No što to mandatar nudi partnerima? Kako se neslužbeno moglo doznati u Banskim dvorima, tzv. projekt 107., što je ime za dokument koji opisuje izgled nove vlade s 12 ministarstava.

Predlaže se da se Ministarstvo gospodarstva spoji s Ministarstvom rada (bez socijalne skrbi), Ministarstvom malog i srednjeg poduzetništva te Ministarstvom turizma. Udružila bi se i ministarstva pomorstva, prometa i veza s onim javnih radova, obnove i graditeljstva, u veliko ministarstvo infrastrukture, dok bi u Ministarstvo zdravstva ušla i socijala te Ministarstvo hrvatskih branitelja. Projekt predviđa spajanje ministarstava znanosti i prosvjete. U Ministarstvo kulture ušao bi dio Ministarstva prosvjete koje se do sada skrbilo o sportu, a tom bi novom ministarstvu bio pridružen i poseban odjel za medije. Ostala sadašnja ministarstva, kao što su financije, obrana, unutarnji poslovi, vanjski poslovi, pravosuđe, poljoprivreda i okoliš nastavila bi funkcionirati samostalno. Taj projekt, svjesni su i u Vladi, može u ovom trenutku biti samo dobar temelj za pregovore s partnerima, jer će se kompromisno rješenje morati iznaći, s obzirom na nemale apetite ostalih partnera.

Predviđa se također ukidanje vladinih koordinacija, te jačanje uloge ministara. No još je uvijek nejasno koja će imena voditi ministarstva, bio njihov broj 12 ili, kao dosad, 19. Također, treba riješiti pitanje HSLS-ovih ministara koje očekuje izbacivanje iz stranke, a za koje izvori iz SDP-a govore da su dobrodošli, dok ostali partneri misle drukčije.

Sigurno je da nova vlada treba biti potvrđena do 9. kolovoza, a spekulira se da bi se, ako bude sve u redu i ako se dogovor brzo postigne, izvanredna sjednica Sabora održala 29. srpnja.

Dada Zečić