Jutarnji list: 12. 07. 2002.

OTPUŽBE Europska komisija sumnja da šećer koji izvozimo u EU nije hrvatski, tri zemlje uvele pristojbe

Nova afera šećer: Italija, Austrija i Njemačka zaustavile uvoz iz RH

EU se boji, naime, da nije riječ o dvostrukoj prijevari: da se šećer iz EU izvozi u Hrvatsku, a onda ponovno uvozi u EU bez carine!

Piše: Nikola Jelić

ZAGREB - Tri zemlje EU - Italija, Njemačka i Austrija - uvele su posebnu financijsku pristojbu za izvoznike šećera iz Hrvatske jer Europska komisija sumnja da šećer koji izvozimo u EU nije hrvatski. Prema toj odluci, izvoznici šećera morat će po svakom kamionu platiti 10.000 eura pristojbe (depozit), a novac će im biti vraćen tek kada dokažu da je doista riječ o hrvatskom šećeru.

Na taj način te su zemlje de facto zaustavile uvoz šećera iz Hrvatske, pri čemu je za naše šećerane najveći problem odluka Italije jer je tijekom ove godine više od 90 posto šećera izvezeno upravo u tu državu. Zbog ovog slučaja u Zagreb će danas stići i visoki predstavnik Europske komisije, koji će se sastati s potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem i pokušati riješiti spor zbog kojega bi naša zemlja mogla imati veliku štetu.

Hrvatska mora dokazivati

Uvođenje depozita pri izvozu stavlja Hrvatsku u posve novi položaj na tržištu EU, jer je od studenoga 2000. naša zemlja bila u povlaštenom položaju, zajedno s ostalim državama tzv. zapadnog Balkana. Naime, 2000. godine EU je ukinuo carine za gotovo sve poljoprivredno-prehrambene proizvode koji se uvoze iz Hrvatske, BiH, SRJ, Makedonije i Albanije. Na taj način i Hrvatska je stekla posebno povoljan položaj jer je dobila veliku povlasticu i slobodan pristup tržištu EU. Bila je to ujedno i važna politička odluka EU, jer takav primjer liberalizacije trgovine nije nigdje zabilježen.

No, problem je nastao kada je naglo počeo rasti izvoz šećera iz Hrvatske u EU, kao i uvoz šećera iz EU u Hrvatsku. Godine 2000. Hrvatska je u EU izvezla 1000 tona šećera, a iz EU uvezla je 7400 tona. Već iduće godine, 2001., i izvoz i uvoz drastično je povećan: u EU izvezeno je čak 45.000 tona šećera, a iz EU istodobno je uvezena 31.000 tona. Taj trend je nastavljen i 2002. godine, pa je u prva četiri mjeseca u EU već izvezeno 20.000 tona šećera.

Europsku komisiju začudio je tako veliki porast izvoza šećera u 2001., pogotovo što je istodobno jako povećan i izvoz, a i u tranzita je kroz našu zemlju 2001. prošlo čak 100.000 tona šećera! Iako je već godinu dana naš izvoz šećera pod povećalom Europske komisije, u ožujku 2002. od Hrvatske je zatraženo da dokaže kako se radi o našem šećeru, ali to očito nije učinjeno pa su spomenute države reagirale protumjerom, tj. odlučile su uvesti pristojbe.

EU se boji, naime, da nije riječ o dvostrukoj prijevari: da se šećer iz EU izvozi u Hrvatsku, a onda ponovo uvozi u EU bez carine! U EU su posebno osjetljivi na šećer, jer se njegova proizvodnja visoko subvencionira, tj. ima veliku zaštitu i šećer je skup. Dodatni je probiem što je tržište šećera u EU regulirano, a nije slobodno kao u Hrvatskoj. Naše šećerane mogu izvesti sve količine šećera ako to žele, jer nemaju izvoznih ograničenja, ali to ne mogu šećerane u EU.

Linić danas s predstavnicima EU

Kada je EU donosila odluku o ukidanju carine za šećer iz Hrvatske, očito je smetnuto s uma da mi imamo tri šećerane koje sa svojim proizvodima mogu trgovati kako žele. No, problem je za njih očito cijela regija, a ne samo naša zemlja. Naime, i Makedonija je počeIa izvoziti šećer u EU iako u toj državi nema šećerane. Kako je izvoz iz Hrvatske drastično povećan, a ujedno imamo i veliki tranzit šećera, rješenje je nađeno u zaštitnim mjerama.

Potpredsjednik Vlade Linić morat će stoga danas uvjeriti predstavnika Europske komisije kako Hrvatska doista izvozi svoj a ne tudi šećer budući da imamo veliku proizvodnju. Dok EU ne bude sigurna da su certifikati na hrvatskom šećeru pravovaljani, za izvoz će se plaćati 10.000 eura po kamionu, što je iznos koji u biti odgovara carini.