Jutarnji list: 12. 07. 2002.

ŠVERC Hrvat Tino Bralo, optužen da je želio podmititi vlast u Sarajevu, tvrdi:

Bralo: Silajdžić tražio 500.000 maraka mita

Ponavljajući da je čitava afera Am šped montirana antihrvatska kampanja, Krešimir Zubak najavio je da će uskoro objaviti ime osobe koja plasira optužbe preko sarajevskog lista Oslobođenje

Piše: Snježana Pavić

ZAGREB - Veletrgovac kavom Tino Bralo, kojega su u Sarajevu optužili da je pokušao podmititi državni vrh sa 21 milijun maraka, optužio je Harisa Silajdžića da je montirao čitavu aferu iz osvete jer mu Bralo nije htio dati pola milijuna maraka.

- Haris Silajdžić je prije godinu dana zatražio od mene 500.000 maraka mita kako bi mi pomogao da vratim 3,2 milijuna maraka blokirana u proračunu Federacije BiH. Damir Fazlić mi je došao sa Silajdžićevom ponudom, no odbio sam to jer sam znao da imam sve zakonske osnove za povrat svog novca rekao nam je Bralo.

Fazlićevi poslovi

Fazlića sarajevski mediji nazivaju vrhunskim prevarantom koji je zahvaljujući prijateljstvu sa Zoranom Đindićem, Vojislavom Koštunicom, Milom Đukanovićem i sarajevskim političarima upleten u više sumnjivih poslova širom bivše države.

Jučerašnje Oslobođenje i Dnevni avaz donose izjave predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i premijera Alije Behmena da im je Bralo prije dva tjedna putem posrednika ponudio financiranje predizborne kampanje sa 21 milijun maraka, pola od 42 milijuna koji su mu blokirani u BiH.

Montirana kampanja

Bralo im se požalio da je već godinama žrtva reketiranja državnih i federalnih dužnosnika, a istraga je pokazala da je to točno, rekao je Lagumdžija u Oslobođenju, najavljujući odlučni obračun s lancem korupcije u državnim tijelima. No, Tino Bralo to ponovno negira - kaže da nije točno da mu je blokirano 42 milijuna maraka, nego putem suda traži još 1,5 milijuna nakon što je u travnju vraćeno 1,7 blokiranih milijuna tvrtke Am šped. Zbog povrata novca Am špedu Silajdžićeva Stranka za BiH organizirala je kampanju protiv ministra financija Nikole Grabovca, kojeg je zbog toga smijenio Paddy Ashdown. Novi ministar još nije izabran, pa najmoćnije ministarstvo u Sarajevu vodi Šefika Hafizović iz Silajdžićeve stranke. Ta stranka već dulje prosvjeduje zbog toga što Hrvati drže trećinu ministarstava u vladi Federacije. Ponavljajući da je čitava afera Am šped montirana antihrvatska kampanja, Krešimir Zubak najavio je da će uskoro objaviti ime osobe koja plasira optužbe preko Oslobođenja.