Novi list: 12. 07. 2002.

HOĆE LI U VLADI DOĆI DO DODATNIH REKONSTRUKCIJA

Pudranje posvađalo premijera Račana i Aleksandru Kolarić

Premijer zaključio kako je upravo ona kriva što su kamermani snimali i prije nego što je netko doviknuo »Akcija!«

ZAGREB – Pudranje lica premijera Ivice Račana neposredno prije televizijskog obznanjivanja naciji da je podnio ostavku, prema nekim informacijama bi moglo izazvati dodatne »rekonstrukcije« u Vladi na štetu njegove glasnogovornice Aleksandre Kolarić.

Premijer se, naime, razbjesnio kada je, najprije na Vijestima dana CCN-a, a zatim i u večernjim informativnim emisijama HTV-a, shvatio da su ga kamere snimale dok su ga televizijski šminkeri pudrali pred nastup. Ipak nije pratio primjer nekih svojih stranačkih kolegica koje ulažu proteste kod televizijskih urednika, već je sav svoj bijes srušio na – glasnogovornicu Kolarić. Iz samo njemu znanog razloga zaključio je kako je upravo ona kriva što su kamermani snimali i prije nego što je netko doviknuo »Akcija!«.

Kolarić je zbog toga ovih dana strahovito uzrujana i utučena. Ne samo zbog toga što se šef na nju naljutio, već i zato što mu je, kako sama tvrdi, upravo ona napisala govor koji je pročitao naciji. Taj je govor, opet prema njenim tvrdnjama, jedan od najboljih govora: kratak, jezgrovit i prilično jasan. Čitatelji tjednika Globus teško će tome povjerovati jer je u tom tjedniku premijerova supruga Dijana Pleština napisala: »Govor je dobar. Ivica nije dopustio da mu ga napišu. Govor je njegov, on se obraća narodu, i to se vidi...«.

Glasnogovornicu Vlade ne vole niti SDP-ovci u klubu zastupnika s druge strane Markova trga, a svaku priliku koriste da to nekome daju do znanja. Već više od godinu dana na sva zvona trube da je upravo glasnogovornica kriva što Vlada ne zna prezentirati javnosti sve ono pozitivno što radi. Upravo je stoga njezina krivnja, smatraju u SDP-ovom klubu, da javnost o Vladi ima izrazito negativno mišljenje, da je smatra nesposobnim i preglomaznim aparatom koji državi i građanima u pravilu radi više štete nego koristi.

Oni koji prate rad Vlade dobro znaju da se i unutar zidova Banskih dvora premijerovoj glasnogovornici debelo prigovara, a najžešće kritike dolaze od nekadašnjeg zamjenika premijera, sadašnjeg potpredsjednika Vlade u ostavci Gorana Granića. Razlozi su otprilike isti kao i oni SDP-ovi, a pritisak na premijera, kod kojeg je Kolarić do sada uživala bezrezervnu podršku, konstantni su. Upravo Granićeva uloga u razvoju ovih događaja mogla bi biti značajna. Naime, Granić je jedan od rijetkih koji će u Vladi ostati ma kako se ona rekonstruirala. Redukcija nekih resora mogla bi zahvatiti i vladin Ured za odnose s javnošću, Aleksandri Kolarić i njenoj ekipi premijer će, prema upućenima, zahvaliti na suradnji, a taj posao prepustiti ekipi koja će biti pod direktnom paskom Gorana Granića. Stoga je gaf sa prikazivanjem pudranja Račanovog lica ipak samo povod da glasnogovornici dade do znanja kako se razmišlja i o njenom odlasku. A da njena rana zarasta što duže, pobrinuo se novinar HTV-a Mislav Bago, koji joj je, kada se pročulo da se Račan na nju naljutio, u Vladu poslao kutijicu s puderom.

S. VEJNOVIĆ

Odlazi glasnogovornica Vlade

ZAGREB – Aleksandra Kolarić, glasnogovornica Vlade, najavila je da će najkasnije do rujna napustiti dužnost, čuje se u Vladinim krugovima. Ljudi bliski glasnogovornici tvrde da ona više neće raditi u Vladi, nego u gospodarstvu ili u nekoj financijskoj tvrtki. Po svemu sudeći, voditeljica Vladinog ureda za odnose s javnošću jedna je od prvih »žrtava« predstojeće rekonstrukcije Vlade, ali o razlozima njenog odlaska nema nikakvih službenih informacija.

B.P.