Slobodna Dalmacija: 13. 07. 2002.

VELIKO VIJEĆE RASPRAVLJA O ZAHTJEVU DRAŽENA BUDIŠE

Danas odluka o isključenju "neposlušnih" članova iz HSLS-a

Jozo Radoš i Andro Vlahušić, za koje je sve vjerojatnije da neće biti članovi nove Vlade, navodno su pokušali uspostaviti porušene mostove s Budišom, ali u Malom vijeću HSLS-a prevladava mišljenje da im ne treba oprostiti ma koliko se pokajali

ZAGREB — Danas se održava sjednica Velikog vijeća HSLS-a na kojoj će se donijeti mišljenje o zahtjevu predsjednika HSLS-a da se iz stranke isključi šest zastupnika koji su osnovali Klub nezavisnih liberala HSLS-a te četiri ministra i dva zamjenika koji su podržali tu inicijativu.

Bude li odluka potvrđena, a pretpostavlja se da hoće jer Dražen Budiša ima veliku većinu u Velikom vijeću, onda će otpočeti statutarna procedura isključenja tih ljudi iz stranke. Prema toj proceduri, statutarne komisije županijskih vijeća HSLS-a, protiv čijih se članova vodi postupak isključenja, u prvom stupnju donose odluku, a na tu odluku moguća je žalba u drugom stupnju u Centralnoj statutarnoj komisiji.

U slučaju Mladena Godeka, budući da koprivničko-križevačko Županijsko vijeće HSLS-a nema Statutarnu komisiju, tu odluku donijet će Centralna statutarna komisija na čelu s Marijom Mirat. Predviđa se da će Dražen Budiša na Velikom vijeću podnijeti izvješće o radu stranke, a najvjerojatnije će se raspravljati i o najavi ostavke predsjednice Kluba zastupnika Đurđe Adlešić koja je za naše novine izjavila da od jeseni više neće biti na čelu kluba jer će biti dosta po terenu, a ima i dosta obaveza kao gradonačelnica Bjelovara. Kazala je da u toj njezinoj odluci nema ničeg spektakularnoga. Odbacila je kao neosnovane insinuacije da je to učinila zato što ne želi sudjelovati u donošenju važnih odluka u stranci.

Inače, kako neslužbeno doznajemo, Đurđa Adlešić je "osoba za vezu" između nekolicine ministara protiv kojih je pokrenut postupak isključenja sa čelništvom stranke. Naime, prema nekim spekulacijama, Jozo Radoš i Andro Vlahušić, za koje je sve vjerojatnije da neće biti članovi u novoj Vladi Ivice Račana, pokušali su uspostaviti porušene mostove s predsjednikom stranke. No, kako doznajemo, u Malom vijeću HSLS-a prevladava mišljenje da im ne treba oprostiti ma koliko se pokajali. U tom smislu vrlo je jasna odluka Malog vijeća od prije nekoliko dana.

Hrvatska socijalno-liberalna stranka će očito na sjednici Velikog vijeća razglabati i o poziciji u kojoj se stranka nalazi sada kada je otišla u oporbu.

Anita MALENICA

ĐURĐA ADLEŠIĆ ODLAZI I SA ČELNOG MJESTA U ODBORU ZA NACIONALNU SIGURNOST

Nakon što je dala ostavku na mjesto predsjednice Kluba HSLS-a, Đurđa Adlešić za sljedeći tjedan najavila je i ostavku na čelnom mjestu u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Ona je izjavila kako je to logičan potez jer vladajućoj koaliciji pripada to mjesto, a HSLS je u oporbi.