Vjesnik: 13. 07. 2002.

Europska komisija: Nezamislivo je da u EU ulaze zemlje koje nisu riješile granična pitanja

Hladni rat između Hrvatske i Slovenije oko granica je nešto što ne zvuči dobro u Bruxellesu, kazao je Guy Legras, glavni direktor Opće uprave za vanjske odnose Europske komisije/ Predstavnici Europske komisije naglasili su kako nisu znali da Slovenija ne prihvaća međunarodnu arbitražu u rješenju tog graničnog spora

ZAGREB, 12. srpnja - »Hrvatska i Slovenija se moraju pod hitno dogovoriti i djelovati oko rješenja graničnog spora, jer kada Slovenija uđe u EU, obje će zemlje imati velikih problema, jer se radi o neriješenom pitanju granice s Europskom unijom«, kazao je u petak Guy Legras, glavni direktor Opće uprave za vanjske odnose Europske komisije.

Legras je u Zagreb došao na čelu izaslanstva Europske komisije koja je obavila niz službenih razgovora, uključujući i sastanak sa saborskim Odborom za europske integracije.

Istaknuo je kako se očekivalo da će Hrvatska i Slovenija svoja otvorena pitanja riješiti puno ranije, te da je »hladni rat između Hrvatske i Slovenije nešto što ne zvuči dobro u Bruxellesu«. »Nezamislivo je da zemlja postane članica EU-a, a da u isto vrijeme nema riješene odnose sa svojim susjedima. Takva situacija stvara nered«, dodao je.

Predstavnici Europske komisije naglasili su kako nisu znali da Slovenija ne prihvaća da se zbog graničnog spora upotrijebi instrument međunarodne arbitraže, a hrvatski su ih sugovornici ispravili da sporazum sa Slovenijom o granicama nije potpisan nego samo parafiran. Predsjednik Odbora za europske integracije dr. Mate Granić, istaknuo je da za rješenje tog pitanja međunarodnom arbitražom u Hrvatskoj postoji konsenzus.

Hrvatska je strana istaknula da se, sukladno odlukama Europskog vijeća iz 1999. godine, granični sporovi moraju riješiti prije ulaska u EU, a ako to nije moguće, onda pred Međunarodnim sudom pravde. Hrvatska diplomacija kazala je visokim predstavnicima Europske komisije da je Slovenija u europskom parlamentu te odredbe pod svaku cijenu htjela izbjeći, te da ne prihvaća međunarodnu arbitražu.

U izjavi za Vjesnik Guy Legras, koji je po funkciji odmah ispod Chrisa Pattena, povjerenika Europske komisije za vanjsku politiku, rekao je da Hrvatska ide u dobrom smjeru, no da je potreban napredak u povratku izbjeglica, sređivanju državne uprave te uvođenju reda u pravosuđu. Legras nije želio izravno komentirati namjeru Hrvatske da početkom sljedeće godine zatraži punopravno članstvo u EU, jer »treba imati na umu što se događa u samom EU, a to su naporni pregovori sa zemljama kandidatima«.

Bruno Lopandić