Slobodna Dalmacija: 15. 07. 2002.

ŽESTOKE REAKCIJE PREDLOŽENIH ZA ISKLJUČENJE IZ REDOVA HSLS-a

Godek: Neka Veliki vođa vrati svoj mandat!

Ivo Škrabalo, v.d. predsjednika Kluba nezavisnih liberala u Saboru, istaknuo kako je znakovito da predsjednik stranke koja sebe zove liberalnom jedan dokument - u kojem se članovi (još uvijek) te stranke pozivaju na njezina temeljna načela - proglašava političkim smećem i naređuje da ga se ritualno baci u koš. To govori o sadašnjem profilu HSLS-a koji vodi Dražen Budiša

ZAGREB — Nakon što je Veliko vijeće HSLS-a podržalo prijedlog predsjednika Dražena Budiše da se iz stranke isključi 12 članova - šestero zastupnika koji su osnovali Klub nezavisnih liberala u Saboru, te još šest članova iz redova Vlade čije se isključenje traži — to je prokomentirano kao očekivani potez Velikog vijeća u kojem Budiša ionako ima većinu. No Budišino zabranjivanje da Zrinjka Bernardi-Glovacki u ime Kluba nezavisnih liberala pročita zajedničku izjavu, kao i njegov zahtjev da šest zastupnika vrati mandat stranci unutar Kluba nezavisnih liberala HSLS-a, dočekano je s ogorčenjem i iznimno "tvrdo". Tako je Ivo Škrabalo, v.d. predsjednika Kluba nezavisnih liberala u Saboru, istaknuo kako je zapravo znakovito da predsjednik stranke koja sebe zove liberalnom dokument u kojem se još uvijek članovi njegove stranke pozivaju na temeljna načela proglašava političkim smećem te naređuje da se ritualno baci u koš. To govori o sadašnjem profilu HSLS-a koji vodi Dražen Budiša, dodao je Škrabalo. Kazao je da nije iznenađen odlukom Velikog vijeća da ih se izbaci iz stranke, jer je Budiša računao na potporu tijela HSLS-a u kojima ima većinu. Na naše pitanje hoće li u četvrtak doći na sjednicu Statutarne komisije Gradskog vijeća HSLS-a Zagreba, Škrabalo je kratko dodao da vjerojatno neće jer im je presuda unaprijed ispisana.

Mladen Godek, zastupnik HSLS-a iz Koprivnice, nešto je i oštriji u svom stavu. On ironično komentira da je Veliki vođa (Dražen Budiša) odlučio da se izjava nezavisnih liberala baci u koš, ali da se on tim nije bavio, jer to su trivijalne stvari, ali "hitre sluge poslušaše", ironizira Godek. Što se, pak, tiče zahtjeva da vratimo mandate, postavljam pitanje kome da vratim mandat: HSLS-u ili SDP-u koji je najzaslužniji za naš ulazak u Sabor. Ili, možda, Budiši, koji je rekao da je on najzaslužniji za naš ulazak u Sabor. Kad se Budiša već igra moralno-političkih načela, poručujem mu u ime svih onih koji su glasovali za koaliciju SDP-a i HSLS-a — neka on vrati svoj mandat, jer je napustio ono za što je dobio potporu birača i za što je izabran. Koji su to programi i projekti koje je Budiša i HSLS želio ostvariti, a koalicijski partneri mu nisu dali. Neka kaže makar jedan takav projekt. Odbijam sudjelovati u liječenju frustracija i kompleksa pojedinaca u HSLS-u, zaključio je Godek.

I Zrinjka Bernardi-Glovacki, jedina žena među 12 onih koji će biti najvjerojatnije isključeni iz HSLS-a, ističe da bi vrlo rado vratila mandat, ali postavlja se pitanje svih mandata "jer smo svi izabrani na zajedničkoj koalicijskoj listi HSLS-a i SDP-a". Moglo bi se postaviti pitanje što će se dogoditi s mandatima kada je HSLS u subotu na Velikom vijeću odlučio raskinuti koaliciju. Što se mene osobno tiče i vraćanja moga mandata, ističem da sam izabrana na zajedničkoj listi i odgovaram programu na kojem sam izabrana, a ne tome jesam li u HSLS-u ili nisam. Na pitanje hoće li u četvrtak biti nazočna sjednici Statutarne komisije koja će u prvom stupnju odlučivati o njezinu isključenju, Zrinjka Bernardi-Glovacki je kazala da je u četvrtak čeka puno važniji događaj u životu od te Statutarne komisije. Naime, bit će promovirana u redovitog profesora u trajnom zvanju, što je vrhunac nastavničke karijere.

Anita MALENICA

BUDIŠINE IZJAVE GOVORE O NJEMU SAMOME

Dr. Andro Vlahušić, ministar zdravstva u ostavci, kazao nam je:

— To što je Budiša izjavio da je pismo Kluba nezavisnih liberala smeće govori sve o njemu, a ne o nama. Time je iskazao mržnju, a stranka u kojoj dominiraju mržnja i netolerancija nema šansu da uspije, pogotovo naziva li se liberalnom. Očito je da HSLS napušta staro i traži novo biračko tijelo — neki zastupnici sada govore da će ih biti 20 posto u Saboru kad im se pridruže članovi HDZ-a. Iz kojeg je, uostalom, stoljeća stranka koja proklamira nacionalnu pomirbu, a napušta reforme i privatizaciju? U Hrvatskoj ima 93 posto Hrvata, 88 posto katolika. Koga će oni miriti — Hrvate s Hrvatima, katolike s katolicima? HSLS je napustio građansku realnost.