Vjesnik: 15. 07. 2002.

HDZ i SDA planiraju koaliciju nakon izbora u BiH?

Za HDZ su, prema Čolakovim riječima, bošnjačke stranke poput SDA ili Stranke za BiH puno prihvatljivije nego, primjerice, SDP/ Niti u SDA-u ne odbacuju mogućnost da nakon izbora vlast formiraju s HDZ-om, poručivši da ne žele na mjesta u vlasti instalirati »podobne Hrvate« koji imaju upitnu podršku u vlastitom narodu

SARAJEVO, (Od Vjesnikova dopisnika) 14. srpnja - Hoće li se nakon izbora 2002. godine nacionalisti vratiti na vlast u Bosni i Hercegovini? Kako sada stvari stoje, ta mogućnost čini se vrlo vjerojatnom, iako novi izborni zakon, prilagođen Odluci o konstitutivnosti Hrvata, Bošnjaka i Srba na cijelom teritoriju zemlje, u manjoj mjeri nego ranije favorizira političke stranke s etničkim predznakom.

Ako se obistine prognoze o uspjehu SDA i HDZ na izborima, koalicija tih dviju stranaka je gotovo izvjesna. Predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak ocijenio je da vlast neće moći formirati samo jedna stranka. Očekuje da HDZ ponovi rezultat s prošlih izbora kada je ta stranka osvojila većinu hrvatskih glasova i da ovaj put sudjeluje u formiranju izvršne vlasti. Za HDZ su, prema Čolakovim riječima, bošnjačke stranke poput SDA ili Stranke za BiH mnogo prihvatljivije nego, primjerice, SDP.

U SDA također ne odbacuju mogućnost da nakon izbora vlast formiraju s HDZ-om. Poručuju da ne žele na mjesta u vlasti instalirati »podobne Hrvate« koji imaju upitnu podršku u vlastitom narodu.

Podsjetimo, zahvaljujući neobičnom postizbornom inženjeringu, nepostojanju izbornog praga i dodjeli zastupničkih mjesta u federalnom parlamentu strankama koje su osvojile manje od jedan posto glasova, predstavnici Hrvata u aktualnoj vlasti dolaze iz stranaka kakve su Zubakova NHI ili Šimićev HSS te Lagumdžijin SDP. Dakle, iz stranaka koje uživaju razmjerno malu podršku među bosansko-hercegovačkim Hrvatima.

U entitetskim vladama nakon izbora u listopadu sjedit će i predstavnici »manjinskih« konstitutivnih naroda: Hrvati i Bošnjaci u RS, odnosno Srbi u Federaciji BiH. Vjerojatno će to biti »podobni« kadrovi koje će birati parlamentarna većina. »Srbi će lako naći svoje Sejde Bajramoviće«, rekao je nedavno Sulejman Tihić, predsjednik SDA, govoreći o mogućem postizbornom scenariju. Replicirao mu je Mladen Ivanić, predsjednik vlade RS i lider stranke PDP: »Zašto netko ne bi mogao biti Hrvat ili Bošnjak, ako, primjerice, PDP smatra korektnom strankom?«. Nema, međutim, sumnje da bi se sličan scenarij pri formiranju izvršne vlasti mogao dogoditi i u Federaciji.

Što se može očekivati ako nacionalne stranke doista formiraju novu vlast? Vjerojatno neće ponoviti neke od ključnih grešaka koje su ih i stajale gubitka vlasti na prošlim izborima. Osim toga, i unutarnji su odnosi u BiH bitno promijenjeni i uz pomoć međunarodne zajednice polako se stvaraju nezavisne institucije na važnim područjima, primjerice u policiji, a slijedi i reforma pravosuđa.

Alenko Zornija