Slobodna Dalmacija: 15. 07. 2002.

PRED DANAŠNJI SARAJEVSKI SUSRET MESIĆA, BELKIĆA, KOŠTUNICE I ASHDOWNA

Je li na pomolu "mini Dayton"?

SARAJEVO — Iako sami sudionici sarajevskog sastanka koji počinje u ponedjeljak - hrvatski predsjednik Stipe Mesić, jugoslavenski šef države Vojislav Koštunica, članovi Predsjedništva BiH predvođeni Berizom Belkićem i visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown - odbijaju medijske usporedbe da će se u Sarajevu dogoditi povijesni "mini Dayton", jasno je da će tripartitni sastanak u velikoj mjeri pridonijeti normalizaciji odnosa na jugoistoku Europe.

Za sada je poznat prijedlog zajedničke izjave koju su predsjednicima Stipi Mesiću i Vojislavu Koštunici ponudili članovi Predsjedništva BiH, a prema kojoj će se dati konkretna potvrda normalizaciji odnosa na jugoistoku Europe.

U Sarajevu se jugoslavenski čelnik Vojislav Koštunica neće ispričati za agresiju i zločine počinjene u BiH, a sarajevska strana, iako intimno priželjkuje taj moralni čin, neće niti inzistirati na isprici. Predsjedavajući BiH Beriz Belkić tvrdi, naime, da će proći još dosta godina prije nego li se ne pojavi jugoslavenski Willy Brandt i uputi ispriku. No, zanimljivo, dopisnici beogradskih medija iz Sarajeva najavljivali su da je inicijativu o isprici inicirao hrvatski predsjednik Stipe Mesić i da je on bio spreman uputiti ispriku zbog stradavanja Srba i tražio je, navodno, da Vojislav Koštunica učini isto. To na Pantovčaku najodlučnije odbacuju i demantiraju riječima da "nema govora o tome".

Tripartitni sastanak u Sarajevu nije "povijesni" susret, ali je jedan od najznačajnijih nakon rata u Bosni i Hercegovini, s tim što hrvatska strana želi da u zajedničkoj izjavi predsjednici susjeda BiH jasno kažu da nijedna država nema teritorijalnih pretenzija na jedinstvenu i samostalnu Bosnu i Hercegovinu.

Navodno se to baš jugoslavenskim pregovaračima nije svidjelo jer bi označavalo stanoviti "odmak" od još uvijek vrlo čvrstih veza Beograda i Banje Luke. Tekst zajedničke izjave trenutačno se usuglašava na temelju prijedloga koji je stigao iz Sarajeva pa će se tako predsjednici Hrvatske, BiH i SR Jugoslavije javno obvezati da će bez zadrške i u cijelosti provoditi svoje preuzete međunarodne obveze, potvrditi opredijeljenost za povratak izbjeglica, poduprijeti regionalnu suradnju radi mira i stabilnosti u regiji te još jednom ponoviti svoje vanjskopolitičke ciljeve, a to su uključivanje u europske i transatlantske integracije.

Budući su među glavnim opasnostima regije kriminal, šverc i korupcija, predsjednici će, podržani visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom, ukazati na potrebu koordiniranog suzbijanja organiziranog kriminala, a jugoslavenska strana želi da u tekst završne izjave uđe i dio o potrebi liberalizacije viznoga režima. O pitanju međusobnih otvorenih problema, BiH strana s Jugoslavijom namjerava pokrenuti temu o finalizaciji Sporazuma o dvojnom državljanstvu, s hrvatskom delegacijom bit će, prema najavama iz Predsjedništva BiH, riječi o imovinsko-pravnim odnosima i ostvarivanju stanarskih prava građana BiH koji su imali stanove u Hrvatskoj. Luka Ploče neće biti na dnevnom redu jer u Sarajevu naglašavaju kako su svjesni da je o tome teško pokrenuti novi krug razgovora u situaciji kada se u Zagrebu tek formira nova Vlada staroga premijera.

B. LUŠIĆ