Vjesnik: 15. 07. 2002.

HSLS-ovo klatarenje

DADA ZEČIĆ

HSLS prelazi u oporbu oslabljen za 12 članova stranke, od čega šest zastupnika, koji će biti iz nje isključeni. Tako će onih »pravih« HSLS-ovaca u Saboru, ako svi dužnosnici izačeni iz stranke ostanu na svojim mjestima u Vladi, biti 17.

Tanka većina bi ipak trebala funkcionirati u parlamentu, a i sam predsjednik stranke Dražen Budiša je rekao da će njegova stranka podržati zakonske prijedloge Vlade koje bude smatrala dobrima. Kakva je, međutim, budućnost HSLS-a? Neosporno je da je Budiša čvrstom rukom, a njegovi neprijatelji vole reći netolerancijom i autoritativnošću, uspio disciplinirati stranku. Istina, situacija je jasna jedino među saborskim zastupnicima, dok se još ne zna tko na terenu podržava Budišu, a tko nezavisne liberale. Predsjednik HSLS-a utjerao je strah u kosti tzv. srednjoj struji, koja je neko vrijeme pomišljala čak i na osnivanje frakcije unutar same stranke. Ta je ideja, međutim, odbačena nakon što su svi nezadovoljnici bez imalo razmišljanja izbačeni iz HSLS-a. Budiša je u jasnoj prednosti nad Jozom Radošem, još neformalnim šefom nezavisnih liberala, zasad organiziranih samo u klub zastupnika. Budiša, naime, ima iza sebe izgrađenu stranačku infrastrukturu, dok nezavisne liberale tek očekuje osnivanje stranke. To je nužno, želi li takva još relativno neformalna družina dobila povjerenje birača na bilo kojim izborima. A upravo su izbori ono čega se svi plaše - i lijevi, i desni, i pozicija i opozicija. Pa samim tim i Dražen Budiša i Jozo Radoš.

Loši rezultati na prošlogodišnjim lokalnim izborima očito nisu bili dovoljna poruka za HSLS-u. Mnogi »umjerenjaci« koji su ostali u HSLS-u priželjkuju potpunu propast na sljedećim izborima da bi nakon toga mogli krenuti od početka.

Budiša smatra da će birači shvatiti njegovu - kako je neki nazivaju - mazohističku politiku i da će uvidjeti kako je bio u pravu kad se odvojio od Račana i ove vlade. Radoš misli suprotno. Analitičari predviđaju da će stranka sad skrenuti udesno i još više zaigrati na nacionalnu opciju. Kad je HSLS u pitanju, ništa, međutim, nije sigurno, jer je to stranka koja se političkom scenom klatari s jedne na drugu stranu. I dok se ne smiri na jednom mjestu, neće dobiti povjerenje birača ni članova u odluke stranačkog vodstva.