Slobodna Dalmacija: 16. 07. 2002.

JOŠ SE NE ZNA HOĆE LI "NEPOSLUŠNI" HSLS-ovci IĆI NA OSNIVANJE NOVE STRANKE

Klub neovisnih liberala mogao bi ojačati za tri zastupnika

Kad bi se Vlahušić, Radoš, Granić i Kraljević odlučili vratiti u Sabor, Klub nezavisnih liberala ojačao bi za tri zastupnika, jer bi Zrinka Bernardi-Glovacky morala napustiti saborske klupe budući da je u parlamentu umjesto Gorana Granića

ZAGREB — Članovi Kluba neovisnih liberala, njih šestero, te četiri ministra i dva zamjenika, koji su ih podržali, sastat će se danas. O tome hoće li pristupiti osnivanju nove stranke, znat će se preciznije nakon izglasavanja povjerenja Račanovoj Vladi. Naime, ta odluka ovisit će o tome hoće li netko od HSLS-ovih ministara koji su pred isključenjem iz stranke biti u sastavu Račanove Vlade. Sudeći prema raspoloženju u Klubu neovisnih liberala, o toj ideji se razmišlja, no nisu uvjereni u uspjeh te misije.

Jer svi dosadašnji disidenti koji su nakon razlaza sa strankom osnivali nove, poput Dobroslava Parage ili Mate Granića, ili Vlade Gotovca, te Stipe Mesića, nisu uspijevali. I unutar Kluba neovisnih liberala postoji određena sumnja u uspjeh njihova projekta. Prema riječima Ive Škrabala, v.d. predsjednika Kluba neovisnih liberala, on sam ističe da nije u godinama da pokreće stvari, ali između mlađih kolega treba tražiti eventualnog lidera nove stranke. Prema Škrabalovim riječima, treba vidjeti kakav će biti Izborni zakon, pa nakon toga donositi odluke. On priznaje da nikakva definitivna odluka o osnivanju stranke nije donesena.

Inače, zastupnici koji će najvjerojatnije biti izbačeni iz HSLS-a, tek moraju odlučiti hoće li u budućnosti nastupati zajednički. Neki od njih su osnivači stranke i u stranci su više od 12 godina, pa se stoga postavlja pitanje je li klub koji su oni osnovali samo "kratkog daha" dok Račan ne sredi stanje u koaliciji. Isto tako određene spekulacije postoje da će neki od njih otići u neke srodne stranke poput LS-a i HNS-a. Postavlja se isto tako pitanje je li mudro osnivati novu stranku liberalne provenijencije kad već postoje takve dvije stranke.

Ako Ivica Račan uspije sastaviti novu Vladu, nezavisni liberali HSLS-a smatraju da imaju dovoljno manevarskog prostora da se, ako to odluče, posvete osnivanju stranke. No sasvim je izvjesno da će Mladen Godek, Viktor Brož i Ivo Škrabalo napustiti aktivnu politiku nakon što im istekne aktualni saborski mandat.

Stoga lidera eventualne nove liberalne stranke treba tražiti između nekoliko kandidata. U prvom redu Joze Radoša, čiji je imperativ ostati u politici, jer u zadnjih 13 godina ništa drugo i nije radio. Tu je i Goranko Fižulić, koji je jedan od osnivača HSLS-a i kojega smatraju, uz Gorana Granića, glavnim ideologom Kluba nezavisnih liberala. Ne treba zanemariti ni aspiracije Gorana Granića ili jedine dame u toj skupini Zrinke Bernardi-Glovacky.

Sudeći prema reakcijama u Klubu nezavisnih liberala, oni ne namjeravaju vratiti svoje mandate HSLS-u. Što se, pak, tiče ostanka Andre Vlahušića, Joze Radoša, Gorana Granića i Hrvoja Kraljevića u Vladi, za Budišu je to dobra vijest, jer bi mu u Klubu i dalje ostali Hrvoje Zorić, koji je u Saboru umjesto Radoša, te Željko Dragović, koji je u Saboru umjesto Vlahušića.

Naime, kad bi se Vlahušić, Radoš, Granić i Kraljević odlučili vratiti u Sabor, Klub nezavisnih liberala ojačao bi za tri zastupnika, jer bi Zrinka Bernardi-Glovacky morala napustiti saborske klupe budući da je u Saboru umjesto Gorana Granića. Smanjio bi se za jednog zastupnika i Klub SDP-a jer je zastupnik Dragutin Novina u Saboru umjesto Hrvoja Kraljevića.

Anita MALENICA