Vjesnik: 16. 07. 2002.

Politika čvrste ruke - najbolja politika koja se može voditi?

Račan nije propustio priliku da na elegantan način pokaže mogućim nezadovoljnicima u SDP-u da je još uvijek njegova riječ posljednja/Različitost mišljenja dovela do ponovnog raskola u HSLS-u/ SDP i HSS-a tiho i profinjeno rješavaju unutarstranačke probleme

ZAGREB, 15. srpnja - Ivica Račan je u nedjelju nakon sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a poručio navodno nezadovoljnim članovima te stranke da »nisu naročito kvalitetni članovi«, jer mu »nisu imali petlje« izravno iskazati svoje nezadovoljstvo.

Protekli su tjedan, naime, mediji uvelike spekulirali o navodnom nezadovoljstvu u SDP-u. Stranački su dužnosnici tako neslužbeno govorili da ih predsjednik stranke i mandatar nove vlade ne obavještava o svemu što se događa, a to se posebice odnosilo na moguće kadrovske promjene u Vladi. Također, naglašavali su da premijer favorizira ljude iz drugih stranaka i da zanemaruje sposobne kadrove u SDP-u. Iako je Račan članove Predsjedništva i Glavnog odbora pitao tko je nezadovoljan, nitko ništa nije odgovorio. Račan nije propustio priliku da na elegantan način dokaže i pokaže mogućim nezadovoljnicima u SDP-u da je još uvijek njegova riječ posljednja u stranci i da mogu samo zamisliti posljedice koje bi ih mogle snaći ako nastave neslužbeno iskazivati nezadovoljstvo.

Sjetimo se kako je prošao nekadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji zbog unutarstranačkih »gafova« prije dvije godine nije postao potpredsjednik stranke, a isto je tako bio kažnjen i njegov politički mentor Zdravko Tomac.

Račanu politički neprijatelji zamjeraju autokraciju, naglašavajući da u SDP-u nema mogućnosti za različita mišljenja.

Sličnu stvar sada politički neprijatelji zamjeraju i Draženu Budiši, predsjedniku HSLS-a. Upravo je različitost mišljenja bila HSLS-ova odlika koju su njegovali kao najveću vrijednost svoje stranke. Ta je različitost mišljenja dovela do ponovnog raskola u HSLS-u. Budiša je, kao Račan, ali i drugi stranački čelnici u Hrvatskoj, shvatio da je »politika čvrste ruke« najbolja politika kojom se stranka može voditi.

Stranka je po svojem ustrojstvu dobrovoljna organizacija i u većini stranačkih statuta izričito piše da je unutarstranačka demokracija velika te da predsjednik stranke nema veliki manevarski prostor za samostalno odlučivanje. U gotovo svim političkim strankama, pa tako i u SDP-u, predsjednik je odgovoran najvišem stranačkom tijelu, što je u slučaju SDP-a Predsjedništvo, a nakon njega Glavni odbor. Predsjednik bi trebao upoznavati članove najužeg političkog tijela stranke sa svim važnim odlukama koje se tada rasprave i nakon čega stranka zauzme stav. Prečesto se, međutim, događa da predsjednici svih stranaka u Hrvatskoj odlučuju i bez znanja najužih stranačkih tijela, te im se upravo stoga zamjera partitokracija i pretjerana autoritativnost.

SDP je, osim HSS-a, na hrvatskoj političkoj sceni sigurno najhomogenija stranka koja vrlo tiho i profinjeno rješava unutarstranačke probleme. O unutarstranačkim problemima SDP-a javno se ne zna, jer »politika čvrste ruke« sadašnjeg predsjednika Ivice Račana sprječava i najmanju medijsku kalkulaciju. Stoga je njegova poruka sa sastanka u nedjelju jasna. Račan je kazao da ni s kim o kadrovskim promjenama u Vladi nije razgovarao, pa tako ni s SDP-ovcima. Kad bude razgovarao, oni će biti na vrijeme obaviješteni.

Dada Zečić