Vjesnik: 16. 07. 2002.

Mamić: HDZ je Budišin »šleper« za spas HSLS-a

KARLOVAC, 15. srpnja - Prošlotjedni sporazum o suradnji karlovačkog HDZ-a s HSLS-om u Skupštini Karlovačke županije i nije neko iznenađenje za bolje poznavatelje političkih prilika u Karlovcu. Jer, u SDP-u, HNS-u i LS-u u Karlovcu kažu da je HSLS i za HDZ-ove vlasti u Gradu potiho koalirao s HDZ-om. No, nakon što su čelnici županijskog odbora HDZ-a Branko Vukelić (sada glavni tajnik HDZ-a i Sanaderova desna ruka iz Karlovca) te čelnik ŽO HSLS-a Boris Mlikan potpisali sporazum o suradnji u Skupštini, dva dana nakon toga, na sjednici Županijske skupštine, HDZ je za taj potpis »nagradio« HSLS-ovce: karlovački župan Vlado Jelkovac (HDZ) objavio je da u Županijsko poglavarstvu prvi puta ulaze dvojica HSLS-ovca - Darko Tuček i Boris Mlikan.

Koalicijski partneri su taj HSLS-ov potez, prije svega SDP, HNS i LS, ocijenili kao otvorenu političku trgovinu. Uslijedile su žestoke reakcije, osobito Kluba vijećnika HNS-a i LS-a u Gradskom vijeću, a HSS je ostao pomalo suzdržan. Bivša zastupnica u Saboru, dugogodišnja HSLS-ovka, a nakon razlaza Budiše i Gotovca LS-ovka, Anika Mamić, inače predsjednica Gradskog vijeća Karlovca, tvrdi da HSLS i njegovi članovi nemaju što tražiti u Poglavarstvu i da je upitan i mandat vijećnika HSLS-a u Gradskom vijeću. Ona traži da iz Gradskog poglavarstva izađe HSLS-ovac Boris Mlikan, a Vjesniku je o tom karlovačkom slučaju rekla: »Žalosno je da se Dražen Budiša odlučio na tepanje budućem koalicijskom partneru HDZ-u. Budiša se namjerava otvoreno "šlepati" uz HDZ na budućim parlamentarnim izborima, jer je svjestan da mora prijeći minimalan izborni prag«.

Mamić ističe da je zanimljivo Budišino tumačenje lokalne politike - da se u županijama i gradovima može voditi jedna politika, a na državnoj razini druga. Ocijenila je da HSLS u ovom trenutku u županijama, gradovima i općinama zapravo vodi 100 politika. Potpisnici sporazuma o suradnji HDZ-a i HSLS-a, Branko Vukelić i Boris Mlikan, ocijenili su zahtjev Kluba HNS-a i LS-a nedemokratskim. U izjavi Vjesniku, Vukelić kaže: »Sporazum o suradnji HDZ-a i HSLS-a u Skupštini je plod htijenja obiju stranaka za ubrzani razvitak Grada i županije. On je potpisan iz potrebe, jer smatramo da se udruženi možemo bolje i kvalitetnije nositi s problemima od sadašnje gradske vlasti. Zahtjev vladajućih u Gradu je pomalo smiješan«.

Mlikan je dodao da u ovom slučaju nema razboritosti: »Naša je ocjena da u ovom trenutku karlovački HSLS na županijskoj razini može surađivati s HDZ-om«. On je opovrgao glasine o tome da je Budiša izdao nalog o koaliranju s HDZ-om. »Ono što se događa na državnoj razini među koalicijskim partnerima nema nikakve veze s onim što se događa u Karlovcu. I zahtjev kluba vijećnika HNS-a i LS-a smatram jednostranim.«

Gradonačelnik Karlovca i čelnik karlovačkog SDP-a Božidar Joha, koji je nakon Dana grada, 13. srpnja, tražio mali predah i otputovao na odmor, u izjavi Vjesniku o HSLS-ovu potezu naglasio je da su vrata otvorena onom tko ne želi ili smatra da ne može surađivati u koaliciji. Tako je i u slučaju HSLS-a, kaže Joha, dodavši da potez te stranke za njega osobno i nije neko iznenađenje. Dodao je da je SDP-ov cilj u Karlovcu poznat, a to je rad na razvoju Grada, zapošljavanju i općenito boljitku Karlovca i županije.

Po svemu sudeći, krajem srpnja očekuju se novi politički potezi u Karlovcu. Tim prije, jer je i HSP najavio raskid koalicije prije svega s HDZ-om i DC-om na županijskoj i gradskoj razini.

Trajko Grkovski