Vjesnik: 17. 07. 2002.

Pašalićeva prošlost i Glavaševa budućnost

ANDREA LATINOVIĆ

Pašalić je prošlost, ali ni Glavaš nije budućnost.

Iz uvijek dobro obaviještenih izvora, još nije stigla informacija priprema li dr. Ivić Pašalić - upravo isključeni hadezeovac - osvetu za ono što mu se dogodilo. Ne zna se što sprema, ali je više nego sigurno da bi svaki njegov potez mogao izazvati burnu reakciju u vrhu HDZ-a.

Proturječni Osječanin Branimir Glavaš, kojega njegovi sugrađani pamte isključivo po dobru ocjenjujući ga nježnom i suptilnom političkom dušom, poručio je javno poraženom Pašaliću da je on zapravo obični »rashodovani političar«. Nastavljajući dalje boks-meč u HDZ-ovu ringu, u kojemu se nikad ne zna tko će koga mlatnuti i s koje strane, Glavaš je u najboljoj Pašalićevoj maniri istom poručio da je on za HDZ »tužna i ružna prošlost«. Istina, bio je pošten, pa je - opisujući sam sebe - dodao kako je i on »nakon 14 godina politike svjestan da nije HDZ-ova budućnost«.

Ta Glavaševa izjava uistinu je antologijska! Obračunavajući se s poraženim Pašalićem i sam će se posuti pepelom i reći da, eto, ni on baš nije nešto sjajno za HDZ, ali barem je shvatio svoje mjesto u stranci. Iako je priznao da nije HDZ-ova budućnost, Glavaš je obećao da će barem biti »oslonac novim mladim ljudima koji dolaze«!

Kakav on može biti oslonac mladim stranačkim aktivistima ako na njega vodstvo neće računati u budućnosti?! Kakav je to oslonac nadaleko poznat po ispadima, ishitrenim izjavama, uvredama i psovkama, pritom još i tankih živaca?!

Nagazivši Pašalića, proglašavajući njegove najave da će osnovati novu stranku na pravim HDZ-ovim i Tuđmanovim temeljima »bolesnim ambicijama bolesno ambicioznog doktora«, Glavaš je obavio povjereni mu zadatak. Učinio je to da se likom i djelom poraženog protivnika ne bi morao bavio stranački vođa Sanader koji trenutačno obavlja daleko važnije poslove, poput profilacije stranke. Zašto bi, uostalom, vođa uopće trošio riječi na svog najljućeg neprijatelja kad ima Kerbera istoga kalibra koji tako dobro čuva i njega i ulaz u dobro zaključanu stranačku središnjicu?