Novi list: 17. 07. 2002.

RAČAN VEĆ DVA DANA RAZGOVARA SA SVAKIM MINISTROM POJEDINAČNO

Svi HSLS-ovi disidenti neće ostati ministrima

Netko od ministara odbjeglih od HSLS-a – Granić, Radoš, Vlahušić, Kraljević – morat će otpasti, jer će se udio nezavisnih liberala u Vladi nastojati izravnati s njihovim udjelom u parlamentu

ZAGREB – Dok traju konzultacije o sastavu buduće Vlade, njen mandatar Ivica Račan jučer je u Banskim dvorima cijeli dan iza zatvorenih vrata vodio razgovore s ministrima iz sadašnje Vlade. Sa svakim je razgovarao pojedinačno, a najprije je primio članove Vlade iz svoje stranke. Neki ministri iz SDP-a bili su kod Račana još preksinoć, a jučer oko podne na razgovoru je bila i ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.

Nemoguće je, zasad, dobiti informacije o sadržaju tih razgovora, osim što se zna da će Račan danas održati sastanak sa šefovima HSS-a, HNS-a, LS-a, kao i s Jozom Radošem, predstavnikom saborskog Kluba nezavisnih liberala. Poslije njihovih konzultacija, Račan će, kako se očekuje, ponovno razgovarati s ministrima – sadašnjima i nekim budućima.

Dok Račan traži zamjenu za članove Vlade iz HSLS-a Dražena Budišu, Hrvoja Vojkovića i Marija Kovača, sve je izvjesnije da ni svi preostali disidenti iz HSLS-a neće moći zadržati svoje položaje. Riječ je o Goranu Graniću, Jozi Radošu, Hrvoju Kraljeviću i Andri Vlahušiću, od koji neki, tvrdi se, najvjerojatnije više neće biti ministrima, nego će imati priliku vratiti se na svoja zastupnička mjesta u Sabor.

Nagađa se da je takvu mogućnost imao na umu i Račan kad je prošloga petka rekao da bi podršku budućoj vladi moglo dati i više od 84 zastupnika, koliko ih je bilo prije desetak dana. Neki od HSLS-ovih disidenata sigurno će ostati u Vladi, ali će se – prema tvrdnjama iz koalicijskih redova – njihov udio pokušati izravnati s udjelom nezavisnih liberala u parlamentu, kojih zasad ima šest.

Glavnina razgovora o sastavu buduće Vlade trebala bi biti završena do nedjelje, a do kraja idućeg tjedna Račan i njegovi ministri trebali bi se predstaviti Saboru. Prema najavi predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, sazivanje izvanredne sjednice parlamenta očekuje se između 22. i 26. srpnja, kada će premijer predstaviti program Vlade i – kako se najavljuje – dobiti potporu većina zastupnika.

Vlada u djelomično izmijenjenom sastavu održat će prvu sjednicu već do početka kolovoza. Ministri tijekom kolovoza neće imati puno vremena za godišnji odmor, možda najviše tjedan dana, jer prema informacijama iz Banskih dvora, Vlada će tijekom tog mjeseca pripremati plan rada za jesen. Jedna od prvih stvari koja ih čeka jest izrada državnog proračuna za sljedeću godinu, o kojem će se naveliko raspravljati već u rujnu.

B. PODGORNIK