Večernji list: 17. 07. 2002.

NOVI SUKOB HRVATSKE DIPLOMACIJE I UREDA PREDSJEDNIKA ZBOG SARAJEVSKOG SUMMITA

Piculu zaustavio Mesićev savjetnik

Vlada za liberalizaciju viznog režima sa SRJ, Mesić u Sarajevu podržao ukidanje viza

SARAJEVO, ZAGREB - Paralelno uz sastanak predsjednika Hrvatske i SRJ sa Predsjedništvom BiH planiran je i sastanak trojice ministara vanjskih poslova, ali su pripreme koje je vodio kabinet bosanskohercegovačkog ministra Zlatka Lagumdžije prekinute nakon što se Tomislav Jakić, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Stipe Mesića, usprotivio sudjelovanju ministara. Iz solidarnosti s ministrom Toninom Piculom, odjavljen je i dolazak jugoslavenskog ministra Gorana Svilanovića, potvrdio nam je jučer izvor blizak bosanskohercegovačkim vlastima, dodavši kako su u Sarajevu ostali prilično začuđeni takvim stavom Ureda hrvatskog predsjednika. To više što bi ministarstva, odnosno vlade triju zemalja, trebale provoditi ono što je dogovoreno u zajedničkoj deklaraciji.

Ogorčeni sugovornici iz hrvatskog MVP-a kažu da je sarajevski susret bio u igri još tijekom posljednjeg susreta ministara Picule i Svilanovića, na rubu jednog multilateralnog skupa održanog prije nekoliko tjedana. Sastanak trojice ministara predstavljao bi i oživotvorenje ideje koju je ministar Svilanović izrekao tijekom svog prvog službenog posjeta Zagrebu. On je tada, nakon što je izrazio žaljenje za sva stradanja, pozvao ministra Piculu da zajedno odu u Sarajevo.

Da kojim slučajem hrvatski Ured predsjednika i Vlada, odnosno MVP i MUP, dogovaraju međunarodne nastupe, vjerojatno bi se lakše izbjegli i nesporazumi poput starog-novog problema oko viza. Tijekom sarajevskog sastanka, predsjednik Stipe Mesić stavio je svoj potpis pod zajedničku izjavu u kojoj se, uz lijepa načela poput nepromjenjivosti granica, naglašava i "važnost uspostavljanja bezviznog režima".

- Između hrvatskog predsjednika, koji se zalaže za ukidanje viza, i hrvatske Vlade, koja je nedavno donijela odluku o liberalizaciji, smatrajući kako nisu stvoreni uvjeti za potpuno ukidanje viznog režima, očito postoji "kratki spoj". Ministarstvo vanjskih poslova i MUP uveli su novi ubrzani sistem koji građanima SRJ omogućuje da vize dobiju odmah ili najkasnije za 72 sata - pojašnjeno nam je jučer u MVP-u, uz dodatak da će MVP i MUP provoditi svaku odluku Vlade, pa tako i odluku o ukidanju viza, ako se o tome konačno dogovore prvi čovjek Vlade Ivica Račan i predsjednik države Stipe Mesić. U MVP-u ukazuju kako nikakav pomak nabolje nije jugoslavensko izdavanje propusnica na granici, jer kada bi Hrvatska uzvratila istom mjerom, kilometarska bi se kolona kod Bajakova samo udvostručila.

Najnoviji "gaf" aktualizirao je naravno priče o koordinaciji hrvatske vanjske politike. Na pitanje dokud se stiglo s planom da MVP bude radno tijelo zaduženo za usklađivanje putovanja i tema o kojima se na tim putovanjima razgovara, Žarko Plevnik, glasnogovornik MVP-a odgovorio nam je kako je plan izrađen ali - čeka konstituiranje vlade, pa da se poslije toga vidi tko će i kome prezentirati tu shemu.

Sanja Despot, Dejan Jazvić