Vjesnik: 17. 07. 2002.

Koalicijske konzultacije obavijene velom šutnje

Novi koalicijski sporazum bit će isti kao i stari, uz dodatak kratka popisa projekata koje se koalicijski partneri obvezuju poduprijeti / Broj praznih mjesta u Vladi mogao bi se popeti na pet ili šest / Procjenjuje se da će HSS dobiti još najmanje jedno jako mjesto u Vladi, a moguće i potpredsjedničko, uz dodatak jednog jakog ministarstva

ZAGREB, 16. srpnja - Čelnici SDP-a, HSS-a, HNS-a, LS-a te grupe HSLS-ovih disidenata održat će u srijedu novi krug konzultacija o novom obliku koalicijskog sporazuma i sastava nove vlade, nakon što su proteklih nekoliko dana uglavnom usuglašavali stavove unutar svojih stranaka. Ivica Račan je, na primjer, nakon nedjeljnog Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a, u ponedjeljak i utorak u četiri oka najprije razgovarao s ministrima iz svoje stranke, a potom i s ostalima.

No ni iz jedne stranke nakon tih razgovora nisu procurile nove informacije, a na Markovu trgu u utorak je zavladala posvemašnja informativna suša. Još u petak je Račan novinare, nakon sastanka petorke, upozorio da bitnih novosti neće biti ni nakon sastanka u srijedu. Stranački čelnici s kojima smo kontaktirali to obrazlažu činjenicom da razgovori o novim ministrima još nisu ni počeli, iako je Račan najavio da će se sastav nove vlade znati do kraja idućeg tjedna.

Budući da prema Ustavu Sabor novu vladu mora potvrditi najkasnije početkom kolovoza, na prvi se pogled može učiniti da Račan polako dospijeva u vremenski tjesnac. No, nakon što se odustalo od projekta manje vlade i reforme državne uprave, velikih rasprava ne mora ni biti. Jer, novi koalicijski sporazum bit će isti kao i stari, uz dodatak kratka popisa projekata koje se koalicijski partneri obvezuju poduprijeti. Ni kadrovski dio posla novog mandatara neće biti opsežan. Vladu, naime, sasvim sigurno napuštaju samo Dražen Budiša, Hrvoje Vojković i Mario Kovač. No, sasvim je sigurno da u njoj ne mogu ostati baš svi HSLS-ovi disidenti, pa bi se broj praznih mjesta mogao popet do pet ili šest, jer nije za očekivati da će se ovih dana ozbiljno razgovarati o smjenama ostalih ministara.

Među HSLS-ovim disidentima najsigurnija je pozicija potpredsjednika Vlade Gorana Granića, dok su svi ostali svjesni da njihova pozicija i te kako ovisi o odnosima u Saboru. Naime, Račanu je jako važno da u Saboru ima komotnu većinu, kako se izglasavanja svakog zakona ne bi pretvarala u veliki cirkus začinjen ucjenama. Ako se u Sabor vrate Hrvoje Kraljević, Andro Vlahušić i Jozo Radoš, bilo bi to značajno pojačanje koalicije, jer bi iz Sabora zbog toga morali otići HSLS-ovci koji su podržali Budišu i novo stranačko vodstvo. U tom slučaju bi HSLS-ovi disidenti postali vrlo ozbiljna snaga u Saboru, što bi značilo da manje stranke, poput HNS-a i LS-a, automatski gube argumente za pritisak na premijera.

I to ne samo u sklopu nove vlade nego i u pregovorima oko eventualne koalicije za sljedeće izbore.

Prema izvorima bliskim vrhu HSS-a, novoga glavnog partnera Račanova SDP-a, stranka Zlatka Tomčića neće se protiviti ako na upražnjena mjesta u Vladu uđu nestranački stručnjaci, jer tvrde da su HSS-u bitniji programi od kadrova. Iz perspektive interesa te stranke to bi trebalo značiti da njenu suglasnost ne može dobiti nitko tko bi se mogao protiviti HSS-ovu prijedlogu poticaja u poljoprivredi, kao najkonkretnijoj mjeri reforme poljoprivrede. Iako jedan od najbližih Tomčićev suradnika tvrdi da u kadrovskim pitanjima »HSS neće zatezati uzicu«, ipak se u toj stranci očekuje da će ta stranka dobiti još najmanje jedno jako mjesto u Vladi, a nisu nerealne procjene ni o potpredsjedničkom mjestu uz dodatak jednoga jakog ministarstva.

Sanja Kapetanić