Vjesnik: 17. 07. 2002.

Neugodan svjedok za hrvatsko pravosuđe!?

Barišić: Nisam htio propustiti priliku da ne kažem na sudu sve što znam o mnogo krupnijim ratnim zločinima, koji nisu uključeni u trenutnu optužnicu i da za njih ne imenujem odgovorne. Čudim se da je Državno odvjetništvo sastavilo ovako oskudnu optužnicu. Možda su mojim iskazom bili zadovoljni okrivljeni, ali njihovi branitelji nisu mi se usudili postaviti ni jedno ozbiljno pitanje / Majić: Više desetaka svjedoka, koji su kao ratni zarobljenici prošli kroz Loru, dali su pisane izjave da su spremni doći u Split i svjedočiti što im se događalo i tko je u Lori mučio i ubijao

ZAGREB, 16. srpnja - Javnost je ostala zatečena prošlotjednim svjedočenjem Marija Barišića, krunskog svjedoka u slučaju Lora. Najavljivan kao krunski svjedok optužbe u procesu protiv osmorice bivših vojnih policajaca u ratnom vojnom pritvoru Lora u Splitu, Mario Barišić je kazao da nikog od okrivljenih - ne tereti. Umjesto njih, bivši djelatnik krim službe 72. bojne VP Barišić je za ratne zločine u Lori prozvao pokojnog ministra obrane Gojka Šuška, njegovog pomoćnika za SIS i Vojnu policiju Josipa Perkovića, djelatnike SIS-a Nikolu Krištu, Antonija Lekića, Franu Goretu, Tvrka Pašalića, vojne policije Mihaela Budimira, Željka Maglova, Ivicu Livaju...

»Kada me prošle godine tadašnji splitski općinski državni odvjetnik Mladen Bajić službeno ispitivao o ovom slučaju, dao sam isti iskaz. Nisam teretio osobe koje su okrivljene aktualnom optužnicom, jer za to nemam dokaza. Međutim, nisam htio propustiti priliku da ne kažem na sudu sve što znam o mnogo krupnijim ratnim zločinima, koji nisu uključeni u trenutnu optužnicu i da za njih ne imenujem odgovorne. Čudim se da je Državno odvjetništvo sastavilo ovako oskudnu optužnicu. Možda su mojim iskazom bili zadovoljni okrivljeni, ali njihovi branitelji nisu. Nisu mi se usudili postaviti ni jedno ozbiljno pitanje. Sudeći po njihovom došaptavanju, svakim daljnjim pitanjem izašli bi iz okvira zadane optužnice i time povećali mogućnost da se ona proširi«, kazao je Mario Barišić Vjesniku.

Predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonći Majić ne dvoji o iskazu Marija Barišića.»On je ključni svjedok s hrvatske strane, jer je posvjedočio da se zločin u Lori dogodio. Više destaka svjedoka, koji su kao ratni zarobljenici prošli kroz Loru, dali su pisane izjave da su spremni doći u Split i svjedočiti što im se događalo i tko je u Lori mučio i ubijao. Bez obzira na manipulacije s pozivima tim svjedocima, koji se nalaze u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, slučaj Lora više nitko neće moći zaustaviti«, kaže Majić Vjesniku.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je novinarima nakon povratka iz Haaga da ICTY ima dokumente o Lori. I u nedavnoj izjavi Vjesniku, glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann kazala je da ICTY motri na suđenje u Splitu. Da se u Lori dogodilo samo ubojstvo dvojice Srba, jednog iz Splita, drugog iz Kaštela, kako sada piše u optužnici, jamačno ovaj slučaj ne bi zanimao sud u Haagu.

Prema neslužbenim izjavama nekih visokih pravosudnih izvora, čini se da je Mario Barišić ponajprije neugodan svjedok za domaće pravosuđe. Neslužbeno se može čuti iz pravosudnih krugova da se Barišić ponaša kao sudac i tužilac, »zbog čega se takvi svjedoci u jednom trenutku otmu kontroli«. Barišić je, slično pokojnom Milanu Levaru, o svojim spoznajama davno prije suda progovorio u javnosti. Kad je ubijen Levar, skoro prije dvije godine, na zahtjev županijskog državnog odvjetnika iz Šibenika dobio je danonoćnu policijsku zaštitu. Od proljeća 1999. godine, novine su pune službenih dokumenata s njegovim potpisom i njegovih izjava.

Županijski državni odvjetnik iz Šibenika Željko Žganjer, na osnovi iskaza Marija Barišića, podigao je dvije optužnice: protiv Tvrtka Pašalića za nagovor na ubojstvo i protiv triju pripadnika HV-a za ubojstvo na Miljevcima. Vjesnik doznaje da će Barišić biti pozvan i na riječki sud svjedočiti o okolnostima boravka Tihomira Oreškovića u Šibeniku i planiranju ubojstava po »gospićkom receptu«. I, dok se sada dvoji koliko je Barišić autentičan svjedok, kakve su mu namjere, imaju li njegovi dokumenti i svjedočenja potvrdu u arhivima MORH-a, važno je podsjetiti na jedan stenogram sjednice VONS-a iz 1993. godine, koji je Ured Predsjednika dostavio lani državnim odvjetnicima u Šibeniku i Splitu.

Barišić je na prošlotjednom svjedočenju u Splitu napomenuo da je o kriminalu u Vojnoj policiji i SIS-u izvijestio i predsjednika Tuđmana 1993. godine. Potvrda za to nalazi se u stenogramu sjednice VONS-a od 26. travnja 1993. iz kojeg se vidi da je najuži državni vrh - pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, ministar policije Ivan Jarnjak i drugi - raspravljao o tome što napraviti s Bariševićevim prijavama. Oni koji su vidjeli stenogram kažu da je Šušak zaključio da Barišića treba - ukloniti.Barišić je odstranjen iz vojske smjenom s dužnosti u šibenskoj Vojnoj policiji 1993. godine. Je li trebao biti fizički uklonjen, saznat će se kad taj stenogram bude dostupan javnosti.

Željko Peratović