Vjesnik: 18. 07. 2002.

Uz Miloševića ni naši političari ne čuju dobro

BRANKO VUKŠIĆ

Uz to što radi loše, dobar je dio naših političara nagluh. Neki su gluhi pijani poput Bandića, a neki i trijezni i pijani. Iako je okrznuo uredno parkiran kombi - o čemu su CCN-ove Vijesti dana izvijestile dan nakon sporovoznih novina, a Dnevnik, naravno, nije htio uznemiravati vlast takvim sitnicama - ni Radimir Čačić to nije osjetio sluhom, što se zdravoj osobi ne može dogoditi. Može ako u autu nafrlji do daske kakav dobar rock and roll ili - nekako mi više ide uz psihološki i intelektualni profil naših političara - Severinu, Magazin, Vucu, Danielu Martinović, te, u najboljem slučaju, Olivera Dragojevića. Ako je na braniku Čačićeva audija vidljiv trag nevelike nezgode kakvih se u Hrvatskoj dnevno dogodi nebrojeno, tada je - govorim iz vlastitoga iskustva - nemoguće ne čuti struganje plastike o plastiku ili lima o lim. Zato više vjerujem da je Čačić - poput Bandića kojeg je, nije na odmet podsjetiti, zbog napuštanja prometne nezgode gađao iz svih mogućih oružja i oruđa - pokušao primijeniti metodu APP (ako prođe, prođe). A ako ne prođe? Tada će se praviti gluh. Uostalom, Čačić već jest javno ismijavao policiju tvrdeći da on i njegov vozač nisu stali na policajčev znak jer su mislili da ushićeni podanik palicom »stop« pozdravlja slavnog ministra. Čačiću je taj neviđeni sarkazam zamjerio tek oporbeni HDZ, ali ne, primjerice u Bandićevu slučaju »principijelna« Vesna Pusić.

Je li uopće potrebno dizati toliko prašine oko nezgode koja je prouzročila štetu od petstotinjak ili tisuću kuna? Ma, nije riječ o šteti već o poštivanju reda i zakona. Odnosu prema pravnoj državi. Umjesto da budu primjer svim ostalim građanima, nedodirljivi političari primjenjuju zakonitosti Divljeg zapada. Pa, neće valjda Radimir Čačić pridavati važnost tome što je jedva okrznuo kombi nekakvog običnog smrtnika!? Neće valjda Bandić ugroziti svoju karijeru zbog desetak gemišta i automobila koji se njegovoj pijanoj visosti našao na putu!? Hoće, hoće... Itekako. Na policiji je da otkriva, na sudu da kažnjava, na novinarima da upozoravaju, a glasači će svaku takvu bezobraštinu ubuduće već znati kazniti.

Budišina farsa nema kraja. Na nagovor velikog vođe Veliko vijeće naredilo je da statutarne komisije izbace vođine neistomišljenike bez obzira jesu ili nisu krivi. A to dokazuje da HSLS nije, u biti, demokratska stranka. Po onome kako se ponašaju Budiša i Vijeće statutarne su komisije tek fikusi koji imaju postupati onako kako Zagreb naredi. Ali, protiv Budišine samovolje pobunila se statutarna komisija Koprivničko-križevačke županije odbivši isključiti Mladena Godeka iz stranke. Zašto? Jer ne misle da je Godek naštetio svojoj stranci zato što je u Saboru glasovao za Sporazum o NE Krško. Štetio bi ugledu, zaključili su Koprivčani i Križevčani, da je glasovao suprotno. Kao što je to učinio Budiša i njegovi nemisleći sateliti koji potvrđuju onu Budišinu tezu da su bez njega nitko i ništa.

Svoj novi preustroj HSLS demonstrira kompanjonstvom s HDZ-om u Karlovcu, te okretanjem leđa SDP-u, HNS-u, HSS-u i LS-u. Izvjesni Boris Mlikan s tipičnim karakteristikama suncokreta u Dnevniku se čudi što dojučerašnji koalicijski partneri ne toleriraju njihov brak s HDZ-om. Kakav vođa, takvi podanici.