Večernji list: 18. 07. 2002.

U BANSKIM DVORIMA UBRZANE PRIPREME USTAVNOG ZAKONA O MANJINAMA

Koalicija se sastala bez LS-a!

Oni koji se sastaju bez LS-a ne mogu računati na našu bjanko-podršku - rekao je Kramarić

Iako se očekivalo da će već u prijepodnevnim satima nastaviti razgovor s koalicijskim partnerima o budućim unutarkoalicijskim odnosima i sastavu nove Vlade, premijer u ostavci Ivica Račan jučer se bavio Ustavnim zakonom o pravima manjina i etničkih zajednica. On je već ranije najavio da bi prijedlog tog zakona trebao biti uvršten u dnevni red izvanredne sjednice Sabora, što će biti sazvana radi potvrđivanja novog sastava Vlade. Zbog Ustavnog zakona o manjinama koalicija se jučer sastala u krnjem sastavu: uz Račana, u Banskim je dvorima bio predsjednik Sabora, HSS-ovac Zlatko Tomčić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Luka Trconić, šef Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Mato Arlović i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Na taj sastanak, međutim, nije bio pozvan Zlatko Kramarić, šef LS-a, stranke koja ima zajednički klub zastupnika s dvojicom predstavnika manjina. Ne krijući nezadovoljstvo time što nije bio pozvan na sastanak, Kramarić kaže kako "oni koji se sastaju bez LS-a ne mogu računati na bjanko-podršku njegove stranke". Kramarića je to pogodilo to više što, kako kaže, predstavnici manjina prepoznaju LS kao stranku koja se bori za njihove interese. Dodao je kako se nada da će taj događaj biti razjašnjen i da će se razbiti predrasude o malim i velikim strankama.

Unutar spomenutog sastava, Ustavni je zakon o manjinama usuglašen.

- Najveća će vrijednost toga zakona biti ostvarivanje manjinskih prava kroz lokalnu samoupravu - rekao je Mato Arlović. Za usvajanje Ustavnog zakona o manjinama potrebna je, međutim, dvotrećinska većina u parlamentu.

Neslužbeno se doznaje da će premijer nastaviti pojedinačne konzultacije o sastavu Vlade do kraja tjedna, nastojeći za svoj tim pridobiti i neke nezavisne stručnjake. Idući bi sastanak šefova vladajuće koalicije trebao biti krajem ovog tjedna.

Deana Knežević