Vjesnik: 18. 07. 2002.

SDP gubi popularnost zbog Lagumdžijinog liderstva

Odlazak Nijaza Durakovića na listu Silajdžićeve Stranke za BiH, a zatim Lagumdžijino izbjegavanje kandidiranja za člana Predsjedništva, dokazi su izgubljene ravnoteže u SDP-u

MOSTAR, 17. srpnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Ima li bosansko-hercegovački SDP snage raščistiti sa sve češćim aferama unutar vlastitih redova i u redovima vladajuće Alijanse koju predvodi ili će se, kako upozorava Ivan Lovrenović, SDP izgubiti u »neobuzdanom liderstvu« vlastitog šefa Zlatka Lagumdžije.

Svi dosadašnji pokušaji prevladavanja kriznih situacija unutar te stranke uglavnom su rješavani, ocjenjuju ovdašnji analitičari, Lagumdžijinim guranjem pod tepih prijepornih stvari, što je ozbiljno ugrozilo kredibilitet SDP-a.

Stranka koja je proteklih godina, ističe se, odigrala pozitivnu ulogu na bosansko-hercegovačkoj političkoj sceni, počevši od doprinosa na razbijanju tronacionalnog koncepta države pa do inzistiranja na obračunu s korupcijom i kriminalom, postala je danas praktično Lagumdžijinim taocem. Procjene o posljedicama po SDP danas idu tako daleko da se govori kako je čak ozbiljno ugrožena i politička budućnost te stranke u BiH. Odlazak Nijaza Durakovića na listu Silajdžićeve Stranke za BiH, a zatim Lagumdžijino izbjegavanje kandidiranja za člana Predsjedništva, dokazi su izgubljene ravnoteže u SDP-u. Uz to, na što upozorava i potpredsjednik SDP-a Sejfudin Tokić, stalni pokušaji dokazivanja poštenja, umjesto bavljenja slučajevima poput Šaćirbegovića, Bičakčića, carinskih utaja u Republici Srpskoj i malverzacija u Herceg-Bosni, mogli bi izazvati protuučinak i donijeti težak poraz na listopadskim izborima. Repovi se, također, vuku i oko nekih ranijih zahtjeva SDP-a za smjenama pojedinih dužnosnika, koje je, tvrdi Tokić, Lagumdžija do sada blokirao

Još prije gotovo godinu dana, na Predsjedništvu SDP-a čuli su se zahtjevi za smjenom federalnog ministra obrane Mije Anića i njegova zamjenika Ferida Buljubašića te Jadranka Prlića, zamjenika ministra vanjske trgovine, kao i oni za preispitivanjem odnosa politike SDP-a prema Mladenu Ivaniću, odnosno Republici Srpskoj. Tada je Lagumdžija konačno izjašnjavanje o svemu odgodio, da bi se danas, opći je dojam, situacija doimala kaotičnijom no ikad. Ministarstvo obrane nije, podsjeća Tokić, riješilo problem Zakona o obrani i postalo je mjestom za proizvodnju skandala poput onih vezanih za prodaju oružja Kosovu i Kamerunu. Kod Prlića je revizija u MVP-u utvrdila njegove zloporabe ovlasti i, umjesto da bude smijenjen, nastavio je s makinacijama u projektu CIPS koji je najdrastičniji primjer njegove zloporabe položaja jer je posao dobila firma čiji je djelomični vlasnik njegova žena. Zahtjeve za njihovom smjenom potpredsjednik SDP-a kani obnoviti, kako bi se čista obraza ušlo u izbornu utrku.

Mario Marušić