Večernji list: 18. 07. 2002.

NEOVISNI LIBERALI DANAS KOLEKTIVNO NAPUŠTAJU HSLS I PORUČUJU:

Osnivamo svoju stranku

Klub neovisnih liberala u ovom trenutku ima šest zastupnika u Saboru, četiri ministra i dva ministarska zamjenika u Vladi

Neovisni liberali danas će objaviti da kolektivno napuštaju HSLS i kreću u osnivanje vlastite stranke. Dogovoreno je to na preksinoćnjem sastanku, na kojem su razgovarali o svojoj političkoj budućnosti. Iako jučer nitko iz skupine koja se u dramatičnim okolnostima odvojila od Budišina HSLS-a nije želio davati izjave, ipak se moglo čuti da je važan motiv za osnivanje nove stranke i to što moraju stvoriti preduvjete da im se mogu priključiti i drugi članovi HSLS-a koji ne podupiru Budišinu politiku. Za ilustraciju navodi se primjer koprivničkog HSLS-a, koji je odbijanjem Budišina zahtjeva za isključenje Mladena Godeka iz stranke pokazao na čijoj je strani.

Uglavnom, svoje će odluke neovisni liberali objaviti danas u podne i zato da bi uskratili posljednje zadovoljstvo vodstvu HSLS-a i Draženu Budiši da ih isključe iz HSLS-a. Uvečer se, naime, sastaje Statutarna komisija zagrebačkog HSLS-a, mjerodavna za isključenje iz stranke Gorana Granića, Goranka Fižulića, Ive Škrabala, Zrinjke Glovacki Bernardi, Joze Radoša, Hrvoja Kraljevića, Damira Kuštraka i Rolanda Žuvanića. Sudeći prema najavama iz Kluba neovisnih liberala, Statutarna će komisija brzo završiti posao.

Dakle, ne samo što se neće odazvati pozivu da na stranačkom suđenju iznesu svoju obranu, nego će prije toga sami napustiti stranku, koju su današnji disidenti Fižulić i Škrabalo i osnovali.

Ivo Škrabalo kazao nam je da ga cijela priča podsjeća na 1985. godinu, kad je bio pozvan da se u "kockici", sjedištu Saveza komunista SR Hrvatske, u Marksističkom centru brani od optužaba da je njegova knjiga "Povijest hrvatske kinematografije" - nacionalistička. "Nisam se odazvao tada i zbog toga nisam požalio. Ne vidim razloga ni da se odazovem sada", kazao nam je Škrabalo.

Klub neovisnih liberala u ovom trenutku ima šest zastupnika u Saboru, četiri ministra i dva ministarska zamjenika u Vladi. To će se vrlo vjerojatno promijeniti jer partneri koji pregovaraju s Račanom o novoj vladi već su dali do znanja da skupina od šest zastupnika ne može zadržati toliko mjesta u izvršnoj vlasti. Pretpostavlja se stoga da će se barem dvojica od spomenutih ministara vratiti u Sabor. Time bi se smanjio Klub HSLS-a jer na mjestima ministara povratnika sjede njihovi zamjenici, koji su lojalni HSLS-u.

M. Šarić