Večernji list: 19. 07. 2002.

ZBOG IZNENADNA POGORŠANJA MEĐUDRŽAVNIH ODNOSA I NAJAVLJENOG BOJKOTA SLOVENSKIH PROIZVODA

Kučan zamalo otkazao posjet Sarajevu

Spor o staroj deviznoj štednji Ljubljanske banke i bojkot slovenskih proizvoda, kojim je zaprijetila Vlada Federacije BiH, bili su doveli u pitanje prije dogovoren službeni posjet slovenskog predsjednika Milana Kučana Bosni i Hercegovini. Kučan je jučer ipak doputovao u jednodnevan oproštajni posjet Sarajevu, ali je priznao da je do posljednjeg trenutka dvojio treba li u ovakvoj situaciji putovati u BiH.

"Slovenija nema nikakvih ambicija biti shvaćenom kao imperijalnom državom koja želi BiH pretvoriti u svoju koloniju", ustvrdio je Kučan jučer u Sarajevu priznajući da je razmišljao o otkazivanju posjeta BiH zbog negativne atmosfere koja je zbog problema u vezi sa starom deviznom štednjom u Ljubljanskoj banci stvorena ovih dana u BiH.

Neki visoki politički dužnosnici u BiH i sarajevski mediji posljednjih su dana oštro kritizirali odnos slovenske vlade prema štedišama Ljubljanske banke, optužujući ujedno Sloveniju da je od BiH napravila trgovinsku koloniju. Atmosferu je dodatno podgrijao slovenski veleposlanik u BiH Tadej Labernik, izjavivši da su bosanskohercegovački političari poziv na bojkot slovenskih proizvoda "preuzeli" od Slobodana Miloševića, koji je takav potez povukao pred raspad SFRJ.

"Došlo je vrijeme da naše vlade problem štediša Ljubljanske banke rješavaju u bilateralnim razgovorima. Moje je mišljenje da ljudi imaju pravo doći do svoga novca, a njima nije važno kako će se države o tomu dogovoriti", pomirljivo je poručio slovenski predsjednik nakon razgovora s članovima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.

Pomirljiv tonom novinarima se obratio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Beriz Belkić.

"Bilateralni odnosi naših dviju zemalja su u prijateljskom tonu. Taj kapital treba sačuvati, a to ćemo postići suočimo li se s otvorenim pitanjima koja su pred nama", kazao je Belkić.

On je naglasio značenje ekonomske suradnje dviju zemalja, napominjući kako je Slovenija s oko 360 milijuna maraka izravnih ulaganja među vodećim investitorima u BiH. Potrebno je, dodaje Belkić, razbiti dojam o imperijalističkim nastojanjima Slovenije.

Nakon susreta članovi Predsjedništva BiH uručili su predsjedniku Kučanu posebnu zahvalnicu za osobnu pomoć i potporu koju je u proteklom razdoblju pružao Bosni i Hercegovini.

SARAJEVO Dejan Jazvić