Vjesnik: 19. 07. 2002.

Kramarić: Vlada dosad nije valjala i neki ministri moraju otići iz nje

Čelnik LS-a istaknuo da što prije treba formirati novu vladu koja mora mijenjati način upravljanja / I Radoš i Granić i Škrabalo 1997. oštro su se protivili osnivanju LS-a, rekao je Kramarić, dodavši da razlaz u HSLS-u nije bio politički hir

ZAGREB, 18. srpnja – »Ovakva Vlada dosad nije valjala. Neki njezini potpredsjednici i neki ministri moraju otići«, kazao je na konferenciji za novinare u četvrtak predsjednik Liberalne stranke Zlatko Kramarić. Naglasio je kako nitko ne može reći da su svi u koaliciji radili dosad isto. LS je, ustvrdili su Kramarić i glavna tajnica stranke Helena Štimac-Radin, bio konstruktivan partner, no nije prezao reći kad se ne slaže s nekim Vladinim odlukama, što će i dalje činiti. »Ne želimo da smisao višestranačja u Hrvatskoj bude Socijalistički savez«, istaknuo je čelnik LS-a dodavši da što prije treba formirati novu vladu.

Osvrćući se na i dosadašnje loše komuniciranje Vlade s javnošću, Kramarić je kazao da će LS zahtijevati da se promijeni vladin model upravljanja. Također će inzistirati da se utvrde programski prioriteti nakon čega, kaže Kramarić, treba izabrati ljude koji će raditi na odobrenim projektima. Ako se sve to što LS traži ne dogodi, Predsjedništvo stranke dogovorit će kako dalje, istaknuo je Kramarić.

Govoreći o sastanku koalicijskih partnera održanom u srijedu na koji predsjednik LS-a nije bio pozvan, Kramarić je kazao kako mu je mandatar Ivica Račan objasnio kako je riječ o slučajnoj pogrešci u što »želi vjerovati«. No, ponovio je da nitko ne treba očekivati bianco potporu njegove stranke.

Što se tiče Kluba nezavisnih liberala čiji članovi navodno traže dva mjesta u novoj vladi, Kramarić je izjavio kako mu je drago što se klub formira u stranku, no zahtijeva i korektnost. Osvrćući se na neke izjave Joze Radoša, ministra obrane u ostavci i glavnog pregovarača Kluba nezavisnih liberala, čelnik LS-a podsjetio je da 1997. HSLS nije bio podijeljen radi političke afirmacije jednog čovjeka.

»Smiješno je govoriti da je 1997. bila politički hir Zlatka Kramarića«, naglašava predsjednik LS-a.

Prema njegovim riječima, ako već nezavisni liberali osnivaju stranku, onda ne trebaju podmetati jer i LS može reći da je sve što se događa s tim klubom samo čuvanje fotelja.

U LS-u, istaknuo je, nikoga ne osuđuju zbog stavova kakve je imao 1997., a to se odnosi na tadašnji nacionalno osviješteni stav i Joze Radoša, Gorana Granića i Ive Škrabala koji su se oštro protivili osnivanju LS-a.

»Ne zanima me što su oni radili 1997, no tadašnji razlaz u HSLS-u nije bio ničiji politički hir«, naglašava Kramarić.

Istaknuo je da LS ima najbolje odnose s liberalnim međunarodnim organizacijama koje navodno pitaju zašto nema više LS-ovih predstavnika u Vladi. »Zainteresirani smo pomoći, a možemo mnogo - od Ministarstva europskih integracija nadalje«, kaže Kramarić.

Dodao je da se njegova stranka ne protivi zakonu o vladi, po kojem bi ona bila rekonstruirana, no »takvi zahvati se rade na početku mandata«.

Dada Zečić