Vjesnik: 19. 07. 2002.

Upražnjena mjesta u vladi neće se popunjavati stranačkim kadrovima

Račan razgovarao s nekoliko stručnjaka koji bi se, preuzimajući upražnjene resore, trebali obvezati da će odraditi projekte/ Odricanje od borbe za ministarske fotelje, tumače Vjesnikovi izvori, trebalo bi uvjeriti građane da stranke na vlasti ipak ne misle samo na svoje uske interese i zbrinjavanje ljudi

ZAGREB, 18. srpnja - Ivica Račan dogovorio je u srijedu i četvrtak, razgovarajući s koalicijskim partnerima u četiri oka, da u njegovu drugu vladu stranke neće gurati na upražnjena mjesta stranačke kadrove, saznaje Vjesnik iz dva izvora u vrhu koalicije. S Vesnom Pusić i Zlatkom Tomčićem, predsjednicima HNS-a i HSS-a, Račan je takvo sklapanje vlade dogovorio u srijedu nakon razgovora o ustavnom zakonu o pravima manjima, a sa Zlatkom Kramarićem, čelnikom LS-a, u četvrtak ujutro.

Kao mandatar Račan je, doznajemo u koalicijskim krugovima, već razgovarao s nekoliko stručnjaka koji bi se, preuzimajući upražnjene resore, trebali obvezati da će ozbiljno prionuti na odrađivanje nekoliko projekata do kojih je Račanu i njegovim partnerima izuzetno stalo. Prema sada raspoloživim informacijama, novi ministri traže se za ministarstva gospodarstva te pomorstva, prometa i veza koja napuštaju Hrvoje Vojković i Mario Kovač, nakon što je HSLS Dražena Budiše izbačen iz nove koalicijske križaljke. Vjerojatno će biti upražnjena i barem dva mjesta koja sada zauzimaju HSLS-ovi disidenti, Hrvoje Kraljević (znanost) i Andro Vlahušić (zdravstvo). Mjesto vicepremijera Dražena Budiše najvjerojatnije se neće popunjavati, jer Ustav propisuje samo da Vlada mora imati barem jednog potpredsjednika, a sada ih ima tri. Za Gorana Granića od samoga je početka bilo jasno da ga se Račan neće odreći ni u novoj vladi. Za Ministarstvo obrane, pak, nema velike jagme jer bi nasljednik Joze Radoša bio tek provoditelj odluka o otpuštanju i reforme Oružanih snaga koja će u dijelu javnosti sigurno negativno odjeknuti pa je prilično izvjesno da bi Radoš mogao ostati ministrom.

Odricanje od borbe za ministarske fotelje, tumače Vjesnikovi izvori, trebalo bi uvjeriti građane da stranke na vlasti ipak ne misle samo na svoje uske stranačke interese i zbrinjavanje kadrova. Tako će Hrvatska u režiji trećesiječanjskih pobjednika dobiti kombinaciju političke i stručne vlade, što bi Račanu i njegovim partnerima moglo otvoriti novi manevarski prostor u borbi za još jedan mandat. S druge strane, rješenje s nestranačkim ministrima pred Račana postavlja nov problem. Naime, njegova će druga vlada, zapravo samo neznatno promijenjena prva vlada, trajati najviše godinu i pol. A to je malo vremena za postizanje velikih rezultata. Stoga će biti teško pronaći prave stručnjake koji bi se na tako kratko vrijeme, kao autsajderi, priključili vladi. Bit će to teško bez obzira što tom gestom trećesiječanjski pobjednici hoće uvjeriti javnost da žele staviti točku na dosad uobičajena međustranačka prepucavanja, odnosno da žele ozbiljno prionuti poslu.

Sanja Kapetanić