Slobodna Dalmacija: 20. 07. 2002.

PARAGA: RJEŠENJE JE SRAMOTNO ZA HRVATSKO PRAVOSUĐE

ZAGREB - Ivica Račan i Anto Đapić održali su u svibnju tajni sastanak na kojem je dogovorena trgovina, protivna ustavnom i pravnom poretku RH. Đapić je Račanu zajamčio pet glasova za Ustavni zakon o manjinama ako prije toga dobije neoboriv dokaz da će trajno ostati na snazi Tuđmanovo rješenje iz 1993. godine kojim je Đapićeva Hrvatska stranka prava jedini sljednik pravaške politike - tvrdi Dobroslav Paraga i dodaje kako je te informacije najprije dobio od nekih članova SDP-a koji su ogorčeni Račanovim trgovanjem s Đapićem.

- Tu je vijest brzo potvrdilo službeno rješenje s nadnevkom od 28. svibnja, a u HSP-u 1861. zaprimljeno je tek 16. srpnja, nastavlja Paraga i ističe kako ministrica Ingrid Antičević- -Marinović, zlorabi položaj i upravni organ-ministarstvo stavlja iznad sudske vlasti. Riječ je o postupku koji traje već devet godina i još uvijek je na Upravnom sudu. Budući da ministarstvo nije postupilo po nalogu suda iz travnja 2002. godine, koje govori njemu u prilog, 2. svibnja ove godine pokrenuo je novu tužbu, podsjeća Paraga te naglašava kako je posebice znakovito da upravo u vrijeme kada je cijela Vlada RH u ostavci ministrica krajnje politikantski odlučuje Đapiću u korist.

Cijelo rješenje temeljeno je na nizu krivotvorina i neistina unatoč tomu što su pravodobno dostavili golemu i neoborivu dokumentaciju, kaže Paraga. Rješenje koje je amenovala ministrica ne bi potpisao ni pravnik početnik, ono je sramotno za hrvatsko pravosuđe, radi se o odluci kojoj presuđuje politika, a ne struka, inzistira Paraga.

B. BABIĆ

Novi list: 20. 07. 2002.

Ministarstvo pravosuđa odbilo Paragu

ZAGREB - Ovlaštena osoba za predstavljanje i zastupanje Hrvatske stranke prava (HSP) je Anto Đapić, a rješenje kojim je prije devet godina odobreno da se kao ovlaštena osoba umjesto Dobroslava Parage u Registar političkih stranaka upiše Đapić ostaje na snazi, odlučilo je Ministarstvo pravosuđa. Tom je odlukom, koje su stranke zaprimile prije dva dana, završen ponovljeni upravni postupak koji je pokrenuo bivši predsjednik HSP-a i sadašnji predsjednik HSP 1861 Dobroslav Paraga. On je tražio poništenje rješenja Ministarstva uprave iz 1993. kojim je Đapić upisan kao predsjednik HSP-a.

Ministarstvo je isti Paragin prijedlog odbilo prije četiri godine, uz zaključak da on nije ovlašten za njegovo podnošenje u ime HSP-a, jer je ovlaštena osoba za zastupanje stranke Đapić. No, prije dvije godine Upravni je sud uvažio njegovu tužbu i poništio takav zaključak, ustvrdivši kako je Paraga prijedlog podnio u svoje osobno ime jer je smatrao da je nezakonito smijenjen s mjesta predsjednika stranke. U ponovljenom upravnom postupku Paraga je tvrdio da su Đapić i “ostali raskolnici na izvanrednom saboru HSP-a u Kutirii 1993. izvršili puč u stranci i nezakonito ga smijenili”.

Ministarstvo nije prihvatilo takve tvrdnje, ustvrdivši da upravo Paragina isključenja neistomišljenika iz stranke nisu bila provedena u skladu sa Statutom stranke, a da je Sabor stranke bio legalan, kao i na njemu donesene odluke. (Hina)