Večernji list: 20. 07. 2002.

LUKA TRCONIĆ O NEZADOVOLJSTVU HRVATSKE SELJAČKE STRANKE MANDATAROM

HSS neće u Vladu bez programa

Od Račana nismo čuli ništa o rješavanju problema

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka želi da, prije nego što počnemo razgovarati o kadrovskim pitanjima u novoj Vladi, postignemo dogovor o njezinoj koncepciji. Želimo da se odrede prioriteti, da se donese svojevrsni mini plan kako bi javnost vidjela koji su ciljevi Vlade. Do sada o tome nije uopće bilo riječi, a bez toga nije moguće sastaviti ozbiljnu Vladu. HSS u takvoj Vladi ne želi sudjelovati - kazao je sinoć za "Večernji list" Luka Trconić, potpredsjednik HSS-a i predsjednik Kluba te stranke u Saboru, ne skrivajući nezadovoljstvo situacijom u kojoj su se našli pregovori o sastavljanju nove Vlade.

Najavu mandatara Račana kako će Sabor o novoj Vladi raspravljati 26. i 27. srpnja Trconić je ocijenio nerealnom i neizvedivom.

- Svi razmišljaju samo o tome tko će doći na čelo kojeg ministarstva, tu je i pritisak manjih stranaka, a o koncepcijskim se pitanjima nije počelo ni razgovarati. Ne vidim kako bi to bilo moguće obaviti tijekom idućeg tjedna. Uvjet za dogovor o novoj Vladi je da se ovaj put ide na konkretna rješenja problema u društvu, no mandatar očito nije spreman na to. Od Račana o tome nismo čuli ništa - tvrdi Trconić. Cijela situacija pogoduje i bujanju kriminala jer "svi koriste gužvu koja je nastala". Šverca se i meso i povrće, a nitko ništa ne poduzima. Imamo Vladu koja ne funkcionira, a ako to potraje, bit će još veće štete, tvrdi Trconić.

HSS neće pristati da se dogovor o Vladi postiže u zadnji trenutak. Savjetovat će predsjedniku stranke Tomčiću da se o konstrukciji nove Vlade razgovara na "pravi način" i da se razgovori vrate na početak.

Ovih se dana u raznim kombinacijama počelo spominjati i njegovo ime. - Govori se kako ću preuzeti funkciju u Vladi, iako sam već rekao kako za to nisam zainteresiran jer imam dovoljno posla u Saboru - kaže Trconić. Na pitanje kako će sigurno biti onih koji će tvrditi da povod HSS-ovu nezadovoljstvu ipak leži u neprihvaćanju kadrovskih prijedloga iz te stranke, Trconić je odgovorio kako to nije točno.

Očekuje se kako će početkom sljedećeg tjedna HSS održati i sjednicu užeg Predsjedništva. Trconić napominje kako sve ovo govori u osobno ime, no kako je riječ o stavovima koji odražavaju raspoloženje u HSS-u.

- HSS nije u borbi za fotelje i ne pristaje na igre koje ne obećavaju ništa realno. Ako se ne dogovorimo o tome, onda sve skupa nema smisla - kaže Trconić, zaključujući kako se u HSS-u nadaju da će mandatar Račan u tom smislu ipak nešto poduzeti.

Branimir Kovač