Večernji list: 20. 07. 2002.

ODNOSI MEĐU KOALICIJSKIM PARTNERIMA OPET NARUŠENI

Tomčićevo upozorenje Račanu

Račanov glavni koalicijski partner, haesesovac Zlatko Tomčić, po svemu je sudeći nezadovoljan dosadašnjim tijekom dogovora o sastavljanju nove Vlade. Naime, nakon jučerašnjeg sastanka Račana i Tomčića HSS-ovi krugovi poslali su, ako ne prijetnju, tada sigurno vrlo jasnu poruku da više ne žele tolerirati improvizacije, u koje se po njihovu mišljenju pretvorio postupak priprema nove Vlade. Haesesovci nisu zadovoljni jer se Račan, kako kažu, nije držao metode koju je sam predložio, a to je - da se najprije utvrdi što nova Vlada želi postići do kraja mandata, a tek onda da se krene u kadrovske križaljke. Tomčića je, kažu isti izvori, također naljutilo što je jučer bio praktično ponovno otkazan sastanak šefova vladajuće koalicije o toj temi. Nastavi li se dalje tako raditi, Vlada se neće moći formirati do kraja ovog mjeseca.

Mandatar za sastavljanje nove Vlade Ivica Račan razgovarao je jučer u Saboru sa Zlatkom Tomčićem oko jedan sat, ali iz škrte izjave nakon tog sastanka nije se moglo naslutiti da među glavnim koalicijskim partnerima stvari ne stoje dobro. Račan je novinarima samo rekao kako će se izvanredna sjednica Sabora, na kojoj bi Vlada trebala biti potvrđena, vjerojatno održati 26. i 27. srpnja.

Iako je još 9. srpnja dobio mandat za sastavljanje nove Vlade, Račan ni jučer nije želio reći koliko bi u toj ekipi bilo novih ministara i koje bi resore pokrivali nezavisni stručnjaci, o čemu se posljednjih dana govorilo. Potvrdio je samo da vodi široke konzultacije, u Vladi i izvan Banskih dvora. Sve dok o sastavu ne bude siguran i dok ne obavi završni dogovor s koalicijskim partnerima, ponovio je Račan, neće nikakve detalje iznositi u javnost. Na pitanje hoće li u Vladi biti manje ministara, odgovorio je da je to "jedna od mogućnosti koja se razmatra".

U HNS-u, pak, činjenicu što nije održan sastanak šefova vladajuće koalicije u punom sastavu ne smatraju znakom slabe kvalitete priprema za novu Vladu. HNS-ov izvor sinoć nam je rekao da premijer ni njima nije izložio pojedinosti, ali da pripreme za popunjavanje ministarskog sastava prema njihovim informacijama teku dobro, osobito nakon što je unutar koalicije dogovoreno da se nove ministre potraži u redovima nestranačkih stručnjaka. Što se pak tiče programa Vlade, u HNS-u smtaraju da je on utvrđen početkom godine i da se sada samo treba usredotočiti na ostvarive prioritete. Dojam je da je HSS-ova reakcija iznenadila i haenesovce.

D. Knežević