Vjesnik: 20. 07. 2002.

BiH pred bankrotom?

MOSTAR, 19. srpnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Bosna i Hercegovina je pred bankrotom! Bosansko-hercegovačke vlasti nisu ispoštovale potpisane sporazume s Međunarodnim monetarnim fondom, i u sljedećih šest mjeseci BiH bi, upozorio je visoki predstavnik Paddy Ashdown, mogao izgubiti stotinu milijuna dolara i naći se nepovratno na putu prema bankrotu. Zbog ponašanja bosansko-hercegovačkih vlasti, koje su MMF-u, između ostalog, obećale da novim Zakonom o pravima branitelja neće probiti proračun, prijeti propast aranžmana ne samo s MMF-om nego cijelog niza drugih višelateralnih i bilateralnih sporazuma sve do višemilijunskih kanadskih i japanskih donacija.

Kako bi se zaista »sve moglo raspasti kao mjehur od sapunice«, visokom predstavniku nije preostalo ništa drugo do žurno se zaputiti put Washingtona i u »misiji posljednje šanse«, zamoliti kod MMF-a još nekoliko dana »razumijevanja« za bosansko-hercegovačke vlasti i skidanje s dnevnog reda Zakona o pravima branitelja. Vrata za dogovor, u svakom slučaju, ustvrdio je Ashdown u izjavi za Dnevni avaz, neće biti dugo otvorena jer su u Međunarodnom monetarnom fondu zaista više siti obećanja koja bosansko-hercegovački političari daju, a potom i redovito krše.

Ugled BiH u međunarodnim krugovima, dodaje visoki predstavnik, najozbiljnije je ugrožen. Ne može više biti kompromisa s neizvršavanjem preuzetih obveza jer se »može vrlo lako dogoditi da sporazum s MMF-om propadne i da nakon 5. listopada nova vlast dođe pred MMF s izuzetno mršavim izgledima te da neke druge vidove pomoći izgubimo zauvijek«. Paddy Ashdown priznaje da u Washingtonu nije da pregovora, jer je to s obzirom na potpisane sporazume nemoguće, nego »da bi zamolio ljude u MMF-u da ne gube nadu u BiH i da se isplati pričekati još malo«. Bilo bi bolje, zaključuje, da je sve riješeno u Sarajevu, nego da je morao put Washingtona, ali situacija je ovaj put zaista kritična i bosansko-hercegovački političari će, ukoliko Ashdown uopće uspije ishoditi »time-aut«, u idućih nekoliko dana morati razriješiti prijeporna pitanja ili će zemlju, koja se ionako nalazi u izvanredno teškoj gospodarskoj situaciji, »povući« u bankrot.

Mario Marušić