Vjesnik: 20. 07. 2002.

Kraj »kosog« protokola

VLADO RAJIĆ

Boraveći u sjedištu haaškoga tužiteljstva u razgovorima s Carlom del Ponte, hrvatski glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je najavljenu promjenu u odnosima s Međunarodnim sudom za ratne zločine. Hrvatska - odnosno njen službeni, dužnosnički dio - postupno ispada iz igre. Umjesto Gorana Granića i Ivice Račana, te drugih političara koji su odlazili ili ugošćivali haašku tužiteljicu, budući joj je hrvatski suradnik čovjek njezina profesionalnog ranga. A kad profesionalci surađuju, neke stvari ipak idu drukčije, bolje i brže.

Najavljeni je to zaokret u odnosima Haag-Hrvatska.

Još je u rano proljeće Goran Granić, koji je koordinirao sve odnose Hrvatske s Haaškim sudom, najavio da će se tako nešto dogoditi. Hrvatska je strana poduzela sve da bi se pregovaranje o čisto pravnim pitanjima prepustilo stručnjacima. Tad je Vjesniku rekao da će vrlo brzo uslijediti kontakti s tužiteljstvom i sudištem na ravnopravnoj osnovi, pa će državnu svitu zamijeniti pravnici.

Dosad su pravnici, tužitelji, pa čak i pravosudni ministri, bili samo članovi delegacije. Haag je tražio da se svi kontakti održavaju - pa onda i zaključci jamče - državničkim potpisima. Tako je sve izgledalo kao susret državnoga ranga, makar je bila riječ o kontaktima jedne države i jedne međunarodne sudbene institucije. Taj »kosi« protokol je i stvarao dojam o diktatu, što je dio domaće javnosti doživljavao kao naredbodavni a ne partnerski odnos.

Nakon srpanjskog posjeta Haagu i tužiteljici Del Ponte, taj je nakrivljeni protokol ispravljen, a Bajićeve vjerodajnice prihvaćene su normalno kao one jedne članice međunarodne zajednice s obvezama prema međunarodne UN-obitelji. To što je glavni državni odvjetnik odbio u ovom trenutku govoriti o spisima o kojima je razgovarao s Carlom del Ponte, sad se više ne doima kao politička skrivačica nego normalni profesionalni postupak u skladu s pravilima tužiteljske igre.

A ta pravila su ona željena razina odnosa koje primjenjuju ne oni koji to moraju zbog svojih državničkih lenti, nego oni koji bez njih ne mogu niti raditi.