Večernji list: 20. 07. 2002.

GLAVNA TUŽITELJICA HAAŠKOG SUDA JUČER U BEOGRADU

Del Ponte traži dokumente za suđenje Miloševiću za Hrvatsku

BEOGRAD: Zorana Bajt

Glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte jučer je vlastima u Beogradu, za svog kratkog radnog posjeta, dala vrlo precizne obavijesti o tome gdje se nalazi Ratko Mladić, naglasivši još jednom kako očekuje da se on što prije uhiti. Del Ponte je također zatražila da se ubrza uhićenje i izručenje 17 osoba koje se nalaze na popisu 23 haaška optuženika, a koji još nisu izručeni Haagu. S predstavnicima jugoslavenske i savezne vlade del Ponte je razgovarala i o suđenju Slobodanu Miloševiću za Hrvatsku, koje treba početi na jesen.

"Razgovaralo se o pitanjima suradnje vezanim uz razne slučajeve, od suđenja Miloševiću za Hrvatsku do uhićenja bjegunaca s popisa 23 optuženika. Glavna tužiteljica u Beograd je donijela vrlo precizne podatke o tome gdje se nalazi Mladić i očekujemo da se on što prije uhiti, kao i ostali bjegunci", izjavila nam je jučer glasnogovornica glavne tužiteljice Florance Hartmann. Ona nije željela reći je li glavna tužiteljica izvršila pritisak da se ispune raniji zahtjevi tužiteljstva koje od Beograda traži - da se, medu ostalim dokumentima, Haagu dostavi uredba koja pokazuje da je Milošević izravno kontrolirao službu državne sigurnosti te njegova prošlogodišnja žalba okružnom sudu u Beogradu zbog uhićenja i pritvora, u kojoj priznaje da je iz proračuna financirao naoružavanje srpskih snaga u Hrvatskoj i RS. Nakon odlaska Carle del Ponte iz Beograda jugoslavenski Vrhovni savjet obrane izdao je priopćenje u kojem se ističe da će tužiteljstvu biti dostavljen dio dokumenata nastalih od 1992. do 2000. godine. U priopćenju se ne precizira o kojim je dokumentima riječ.

Del Ponte se za kratkog posjeta Beogradu sastala s premijerom Srbije Zoranom Đinđićem, predsjednikom Savjeta za suradnju sa Sudom i ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem te srbijanskim ministrom policije Dušanom Mihajlovićem.

U zgradi vlade Srbije, za sastanka s Đinđićem i Mihajlovićem, pola je sata boravio i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je član Vrhovnog savjeta obrane. Jučer se nije moglo doznati je li se glavna tužiteljica sastala i s crnogorskim predsjednikom.

Uoči dolaska Carle del Ponte jugoslavenska je vlada u četvrtak oslobodila više bivših visokih državnih i policijskih dužnosnika obveze čuvanja tajne u postupcima pred Haaškim tribunalom, uz obrazloženje da "njihova svjedočenja neće imati štetne posljedice". Obveze čuvanja državne, vojne i službene tajne oslobođen je bivši predsjednik SRJ Zoran Lilić, koji je već u Haagu, te bivši visoki dužnosnik službe sigurnosti Radomir Marković, koji je jučer otputovao u Haag. Čuvanja tajne su razriješeni i bivši policijski i dužnosnici službe sigurnosti Obrad Stevanović, Teodor Stančić i Zoran Mijatović.